αναδημοσιεύουμε από την Δημοκρατία
Προδικάζει δικαστικές αποφάσεις ο Βρούτσης παρακρατώντας τα χρήματα των συνταξιούχων! Τι προβλέπει η ρύθμιση που κατέθεσε
Aύριο Τρίτη ψηφίζεται στη Βουλή άλλη μία τροπολογία που κατέθεσε «σαν κλέφτης» αργά το βράδυ της Παρασκευής ο υπουργός Εργασίας και αφορά τα αναδρομικά των συνταξιούχων του Δημοσίου.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, ο κ. Βρούτσης διαψεύδει τον εαυτό του και επιβεβαιώνει τη «δημοκρατία» και τις οργανώσεις των συνταξιούχων, καθώς δικαιώνει πλήρως μόνο όσους είχαν προσφύγει στα δικαστήρια. Όσοι δεν το πράξουν άμεσα, κινδυνεύουν να χάσουν ποσά που τους οφείλονται για τις επικουρικές και τα δώρα.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός σπεύδει να προκαταλάβει την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκκρεμεί για τη μία από τις δύο περικοπές του 2012, καθώς στην τροπολογία γίνεται αναφορά σε πρακτικό συνεδρίασης του 2017. Υπενθυμίζεται ότι για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012. Όμως για τους συνταξιούχους του Δημοσίου οριστικά αντισυνταγματική έχει κριθεί μόνο η περικοπή του ν. 4093, ενώ για τον ν. 4051 εκκρεμεί η οριστική απόφαση.
Νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό θα επιβεβαιωθεί. Ωστόσο, η σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν περιορίζει χρονικά τις επιστροφές για το 11μηνο από τον Ιούνιο του 2015, κάτι που επίσης σπεύδει να κάνει η κυβέρνηση με τη ρητή αναφορά περί «απόσβεσης» άλλων διεκδικήσεων.
Επομένως, με βάση την τροπολογία, επιστρέφονται 500.000.000 ευρώ στους συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι είχαν υποστεί μείωση από 5% έως 20% σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Ετσι, ένας συνταξιούχος του Δημοσίου με σύνταξη 1.600 ευρώ θα λάβει 1.845 ευρώ. Αντίστοιχα, για σύνταξη ύψους 2.000 ευρώ θα επιστραφούν 1.859 ευρώ, ενώ αν λάμβανε σύνταξη ύψους 2.500 ευρώ, θα του επιστραφούν 3.248 ευρώ.
Μεταξύ άλλων, η τροπολογία προβλέπει ότι:
- Εκτός από τους συνταξιούχους του στενού δημόσιου τομέα, η ρύθμιση αφορά τους υπαλλήλους των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των άλλων ΝΠΔΔ που διέπονται από το ίδιο με τους δημοσίους υπαλλήλους συνταξιοδοτικό καθεστώς, είτε οι συντάξεις τους βαρύνουν το Δημόσιο είτε τους οικείους φορείς, καθώς και το προσωπικό του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος και τους υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων του προσωπικού των Σιδηροδρομικών Δικτύων, που διέπονται από το καθεστώς του ν.δ. 3395/1955 (Α’ 276).
- Τα καταβαλλόμενα ποσά είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα, ενώ κατά την καταβολή των ποσών δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου ούτε παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά μόνο κρατήσεις για ασθένεια.
- Οι συνταξιούχοι που θα τα λάβουν θα πρέπει να κάνουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις για το 2015 και το 2016, ώστε να φορολογηθούν αναλόγως με το εισόδημά τους.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τροπολογία προβλέπει την καταβολή των αναδρομικών έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, ενώ ο κ. Βρούτσης απέφυγε να επαναλάβει τη δέσμευσή του για καταβολή τους το διάστημα 12-16 Οκτωβρίου και αρκέστηκε να πει ότι θα καταβληθούν έως το τέλος του μήνα.
Στήνουν «παγίδα» στους δικαιούχους του ΝΑΤ για να εισπράξουν λιγότερα
Να στήσει παγίδα στους συνταξιούχους του ΝΑΤ διά της τροπολογίας που ετοιμάζεται να ψηφίσει αύριο στη Βουλή επιχειρεί η κυβέρνηση. Ενώ εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την οριζόντια περικοπή 7% που τους επεβλήθη το 2012, το υπουργείο Εργασίας σπεύδει να δώσει και σε αυτούς «ψαλιδισμένα» αναδρομικά και χρησιμοποιεί το ίδιο τρικ περί «απόσβεσης διεκδικήσεων», ώστε να αποφύγει να καταβάλει μεγαλύτερα χρηματικά ποσά.
Η οριζόντια περικοπή 7% επιβλήθηκε το 2012 στους συνταξιούχους του ΝΑΤ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπ. αριθμ. 476/28.02.2012 των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Οπως οι συνταξιούχοι των υπόλοιπων Ταμείων, και αυτοί του ΝΑΤ προσέφυγαν στα δικαστήρια, και μάλιστα δικαιώθηκαν τόσο πρωτόδικα όσο και στο Εφετείο. Γι’ αυτό και το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε αυτή την περίπτωση, σε άλλη μία προσπάθεια να αποφύγει να καταβάλει ποσά που αναλογούν σε παράνομες περικοπές.
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ επί του συγκεκριμένου εκκρεμεί, έρχεται το υπουργείο Εργασίας να καταβάλει σε περίπου 55.000 συνταξιούχους αναδρομικά που αναλογούν στο 11μηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016.
Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να εφαρμόσει το ίδιο… κόλπο, όπως και με τους υπόλοιπους συνταξιούχους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα: με την καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους του ΝΑΤ σβήνονται όποιες μελλοντικές διεκδικήσεις τους! Ενώ θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι η κυβέρνηση, για μία και μόνη φορά, πάει να κάνει το σωστό, δηλαδή να καταβάλει αναδρομικά χωρίς να αφήνει τους συνταξιούχους να ταλαιπωρούνται στα δικαστήρια, πίσω από τις λεπτομέρειες κρύβεται το ακριβώς αντίθετο. Τόσο η πρωτόδικη απόφαση όσο και η απόφαση του Εφετείου για τους συνταξιούχους του ΝΑΤ επιδικάζει αναδρομικά όχι για 11 μήνες, αλλά για 60, δηλαδή για πέντε χρόνια! Επομένως, η κυβέρνηση επιχειρεί να γλιτώσει την καταβολή 314.000.000 ευρώ, δίνοντας μόνο 57.000.000 ευρώ. Και αυτό γιατί, ακόμη και αν το Συμβούλιο της Επικρατείας δικαιώσει για τρίτη φορά τους συνταξιούχους του ΝΑΤ, τα δικαιώματά τους θα έχουν αποσβεστεί με την καταβολή του κουτσουρεμένου ποσού από την κυβέρνηση.
Και σε αυτή την περίπτωση, όπως και στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, από το τρικ της απόσβεσης διεκδικήσεων εξαιρούνται όσοι είχαν καταθέσει τις αρχικές προσφυγές. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, για άλλη μία φορά ότι ο υπουργός κ. Βρούτσης, που έλεγε στους συνταξιούχους να μην καταθέτουν προσφυγές στα δικαστήρια, θα αναγκαστεί να καταβάλει τα πλήρη ποσά σε όσους το έκαναν.
Αδυνατούν να βρουν λύση για τους κληρονόμους
«Στα τυφλά» πορεύεται η κυβέρνηση σχετικά με την καταβολή αναδρομικών σε κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων. Σε άλλο ένα δείγμα της επικοινωνιακής φούσκας που λέγεται «επιτελικό κράτος», ο υπουργός Εργασίας παραδέχθηκε το Σαββατοκύριακο σε δημόσιες παρεμβάσεις του ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε αναζήτηση λύσης, και ενώ έχει δεσμευθεί να καταβάλει τα αναδρομικά εντός του μηνός. Το θέμα είχε αναδείξει η «δημοκρατία» τον περασμένο Αύγουστο, με τη συνέντευξη της γενικής γραμματέως του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Πόπης Μουρίκη.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνταξιούχοι έχασαν τη ζωή τους ενώ δικαιούνταν αναδρομικά που υπολογίζονται σε περίπου 400.000 ευρώ, ενώ οι κληρονόμοι ξεπερνούν το 1.000.000. Για αυτούς αναζητεί την πλέον πρόσφορη λύση το υπουργείο Εργασίας, ώστε να αποφευχθεί ένας πολυετής κύκλος ταλαιπωρίας.
Χαρακτηριστικά, εφόσον δεν δοθεί άμεση λύση, τότε θα πρέπει οι κληρονόμοι, και υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι δεν έχουν κάνει αποποίηση κληρονομιάς, να προσκομίσουν ληξιαρχική πράξη θανάτου, πιστοποιητικό εγγύτερων συγγενών, δημοσίευση διαθήκης, εάν υπάρχει, περί μη δημοσιεύσεως της διαθήκης (αν δεν υπάρχει διαθήκη), περί μη αποποίησης κληρονομιάς (από το Ειρηνοδικείο), αποφάσεις σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης, ενημερωτικά σημειώματα της σύνταξης του θανόντος ή της θανούσης, φωτοτυπίες ταυτότητας των κληρονόμων και ΑΜΚΑ.
Επ’ αυτού τοποθετήθηκε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι «η άσκηση δεν είναι εύκολη. Μακάρι να ήταν εφικτή η δυνατότητα καταβολής σε κληρονόμους των συγκεκριμένων ποσών με την ίδια ευκολία που θα τα καταβάλουμε στους εν ζωή συνταξιούχους. Εδώ θέλει άλλη διαδικασία, και η άσκηση που διεξάγουμε αυτή τη στιγμή είναι πώς θα αποφύγουμε τη γραφειοκρατία. Αν μπούμε στη διαδικασία και έρχονται στον e-efka χαρτιά που πιστοποιούν τα κληρονομικά δικαιώματα, θα πάρει πάρα πολύ χρόνο».
Σε κάθε περίπτωση, οι κληρονόμοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το σύνολο των αναδρομικών δικαιούται να λάβει εν ζωή σύζυγος στις περιπτώσεις που η σύνταξη δεν έχει μεταβιβαστεί σε σύζυγο ή τέκνα του θανόντος. Εφόσον υπάρχουν εν ζωή σύζυγος και τέκνα ή αδέλφια του θανόντος, τότε το ποσό επιμερίζεται, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση τα αναδρομικά δικαιούνται οι συγγενείς με τον κοντινότερο βαθμό συγγένειας.