Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
35.2 C
Athens

Παράλληλη Ασφάλιση: Σε εφαρμογή το λογισμικό για χορήγηση προσαυξήσεων στις συντάξεις

Σε λειτουργία θέτουν οι υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ το λογισμικό υπολογισμού των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης. Σε πρώτη φάση θα απονέμονται μόνο οι συντάξεις που αφορούν τις αιτήσεις που θα υποβάλλονται στο εξής. Η αρχή γίνεται με τις μεγαλύτερες κατηγορίες συνταξιούχων που αφορούν παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ. Σταδιακά και ανά εβδομάδα θα εντάσσονται στην διαδικασία εκκαθάρισης και τα υπόλοιπα τ. Ταμεία.

Σε δεύτερη φάση, εντός Ιουλίου, θα ξεκινήσει η εκκαθάριση των συντάξεων με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης και που έχουν εκδοθεί με τον ν. 4387/2016 και η απόδοση στη συνέχεια των αντίστοιχων αυξήσεων και αναδρομικών στους δικαιούχους. Η συγκεκριμένη διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός 5μήνου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), ανέρχονται σε 85.000 οι δικαιούχοι προσαύξησης λόγω παράλληλης ασφάλισης και η συνολική δαπάνη πιθανολογείται ότι προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ! Μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα το Δίκτυο είχε υποβάλλει μήνυση σε βάρος της διοίκησης του ΕΦΚΑ. Άλλωστε, υπάρχουν συνταξιούχοι οι οποίοι περιμένουν την εν λόγω προσαύξηση από την έναρξη ισχύος του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16), δηλαδή από τον Μάιο του 2016! Άρα, για ορισμένους συνταξιούχους, η αναμονή φτάνει τους 74 μήνες… Αυτό σημαίνει ότι οι πιο «παλιοί» από τους συνταξιούχους που δικαιούνται ποσά λόγω προσαύξησης, μπορούν να λάβουν αναδρομικά που ίσως ξεπεράσουν ακόμα και τα 35.000 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ