Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2024
13.2 C
Athens

Παράλληλη ασφάλιση: Ξεμπλοκάρει η διαδικασία καταβολής προσαύξησης σε χιλιάδες συντάξεις

Προσπάθειες να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ώστε σύντομα να μπορούν να δοθούν οι προσαυξήσεις σε συνταξιούχους που είχαν παράλληλη ασφάλιση, πραγματοποιεί ο ΕΦΚΑ. Το απαραίτητο λογισμικό που δεν υπήρχε και αποτελούσε το βασικό εμπόδιο για τον υπολογισμό και τη χορήγηση της προσαύξησης σε χιλιάδες συνταξιούχους, παραδόθηκε προ ημερών από την εταιρία που είχε αναλάβει την κατασκευή του. Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Φορέα, έχουν πλέον στη διάθεσή τους, το «κλειδί» για να αρχίσουν να απονέμουν τις προσαυξήσεις που οφείλονται από τον Μάιο του 2016 και μετά. Ήδη έχουν ξεκινήσει να πραγματοποιούνται οι απαραίτητες δοκιμές, με στόχο ακόμα και εντός του μήνα να ξεμπλοκάρει και τυπικά η διαδικασία. Το αργότερο μετά τις γιορτές, δηλαδή από τις αρχές Ιανουαρίου του επόμενου έτους, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο υπολογισμός των πρώτων περιπτώσεις που είχαν προσαυξήσεις, που σημαίνει ότι θα ενσωματωθούν οι αυξήσεις που εκκρεμούν στις συντάξεις που ήδη χορηγούνται. Παράλληλα θα ξεκινήσει και η διαδικασία εκκαθάρισης των αναδρομικών που έχουν συσσωρευτεί, εξαιτίας αυτού του πολύχρονου προβλήματος.

Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τις 63.000 οι συνταξιούχοι που λόγω παράλληλης ασφάλισης, έχουν δικαίωμα να λάβουν την προσαύξηση στην σύνταξή τους. Η εκτίμηση αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων είναι ότι τα ποσά αυξήσεων που θα προκύψουν φτάνουν έως και τα 300 ευρώ, ανά περίπτωση. Την ίδια στιγμή, τα αναδρομικά που έχουν συσσωρευτεί, υπερβαίνουν αθροιστικά τα 500 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία θα εκκινήσει για τις πιο παλιές περιπτώσεις, έτσι ώστε να υπάρχει μια επίλυση του προβλήματος, με όρους δικαιοσύνης. Αυτό όμως σημαίνει ότι και η αρχική επιβάρυνση για τον ΕΦΚΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Βέβαια, όσο θα περνούν οι μήνες που θα εκκαθαρίζονται οι σχετικές εκκρεμότητες, τόσο θα μειώνεται και η συνολική δαπάνη. Πάντως, η επίλυση του προβλήματος, προκαλεί ένα επιπρόσθετο εμπροσθοβαρές φορτίο, που πρέπει ο Φορέας να ανταποκριθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα αφορά τις αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων που πρόκειται να λάβουν, ή έχουν ήδη λάβει σύνταξη με το καθεστώς της λεγόμενης παράλληλης ασφάλισης (άρ. 36 του ν. 4387/2016). Πρόκειται δηλαδή για συνταξιούχους που τυγχάνει να ασφαλίστηκαν ταυτόχρονα και για το ίδιο διάστημα σε δύο, ή περισσότερους φορείς κύριας ασφάλισης, που μετά την 1.1.2017 εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ. Πρόκειται για γιατρούς του ΕΣΥ που έχουν ασφάλιση Δημοσίου και ΤΣΑΥ, δικηγόρους ,ή μηχανικούς του Δημοσίου, ή εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονταν στο πρώην ΙΚΑ και στον πρώην ΟΑΕΕ. Ο αλγόριθμος υπολογισμού της προσαύξησης είναι 0,075% για κάθε επιπλέον μονάδα ασφάλιστρων τον χρόνο σύμφωνα με τον Νόμο 4387/16.

Η παλιότερη νομοθεσία που ίσχυε με τον ν.3232/2004 προέβλεπε τη διαγραφή του παράλληλου χρόνου ασφάλισης και την επιλογή από τον ασφαλισμένο του χρόνου που ήθελε να διατηρήσει, ώστε να προσμετρηθεί στη σύνταξή του. Κάτι τέτοιο όμως οδηγούσε στο άδικο αποτέλεσμα, ο συνταξιούχος να χάνει μέρος από τις εισφορές που είχε ήδη καταβάλλει, χωρίς να έχει την παραμικρή ανταποδοτικότητα, μέσω της σύνταξής του. Η διαδικασία άλλαξε, ο νόμος τροποποιήθηκε και έτσι πλέον προβλέπεται ότι για την προσμέτρηση του παράλληλου χρόνου για τον οποίο είχαν καταβληθεί εισφορές, να υπάρχει μια προσαύξηση 0,075% στον συντελεστή αναπλήρωσης βάσει του οποίου υπολογίζεται η σύνταξη. Όμως, χρειάστηκε να παρέλθουν πεντέμισι χρόνια, ώστε να δημιουργηθεί το απαραίτητο λογισμικό, για να μπορεί η νέα διάταξη νόμου να εφαρμοστεί στην πράξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ