Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
26.2 C
Athens

«Πάγο» στον Χατζηδάκη από το ΓΛΚ για τις αλλαγές στις συντάξεις των ομογενών

Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έβαλε «πάγο» στο υπουργείο Εργασίας και στην τροπολογία που είχε «επί θύραις» για να αλλάξει το καθεστώς συνταξιοδότησης των ομογενών από την Βόρεια Ήπειρο και από την πρώην Σοβιετική Ένωση! Η δαπάνη για να αυξηθούν οι συντάξεις αυτής της ομάδες δικαιούχων (που μπορεί να έφταναν έως και τις 250.000),  ήταν πολύ μεγάλη και γι’ αυτό μπήκε «φρένο» στις επιδιώξεις… προεκλογικού τύπου του υπουργείου Εργασίας. Έτσι, η κατάθεση της τροπολογίας, ενώ προγραμματιζόταν να  γίνει στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ, μεταφέρεται γι’ αργότερα…

Αντίθετα, κατατέθηκαν μια σειρά από άλλες τροπολογίες από τις οποίες ξεχωρίζει ασφαλώς εκείνη που αναφέρεται στην ασφαλιστική ικανότητα, όπου δίνεται παράταση για έναν χρόνο χωρίς προϋποθέσεις και στην εποχική εργασία. Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο ότι αργά χθες το βράδυ, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, απέσυρε τροπολογία που είχε καταθέσει το πρωί της ίδιας ημέρας και αφορούν το ΝΑΤ! Η συγκεκριμένη αφορούσε την ένταξη στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών  Επιδομάτων Ναυτικών (ΕΛΟΕΝ). Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) που απείλησε με άμεσες κινητοποιήσεις και έτσι ο υπουργός Εργασίας υποχώρησε, προαναγγέλλοντας διάλογο για το συγκεκριμένο θέμα…

Πιο συγκεκριμένα, οι τροπολογίες που απέμειναν στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

Ασφαλιστική ικανότητα

Την 1η Μαρτίου ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσων κατά το προηγούμενο έτος είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες (ή δύο μήνες) ασφάλισης. Με την προτεινόμενη ρύθμιση όμως παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων  (και των μελών των οικογενειών τους),  για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020. Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 ετών και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επιπροσθέτως,  με την ίδια διάταξη παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών (όπως επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, εποχικά εργαζόμενοι κλπ).

Προνοιακές δομές

Παρατείνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 οι συμβάσεις επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού που συνήφθησαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών  λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού των φιλοξενουμένων στις εν λόγω προνοιακές δομές  καθώς και των εργαζομένων σε αυτές,  οι κίνδυνοι από την πανδημία δεν έχουν εξαλειφθεί και με δεδομένο ότι οι φιλοξενούμενοι στις προνοιακές δομές συμπεριλαμβάνονται στις πλέον ευάλωτες ομάδες, επιβάλλεται η μέγιστη δυνατή προστασία τους, την οποία εγγυάται -μεταξύ άλλων- και το προσωπικό που έχει προσληφθεί για τον σκοπό αυτό.

Εποχική εργασία

Ειδικά για το έτος 2021, για τον προσδιορισμό μιας εργασίας ως εποχιακής, τίθεται ως προϋπόθεση ότι για το χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο δε λειτουργεί, δεν απασχολεί προσωπικό που υπερβαίνει το 27% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολεί κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητας της (αντί για 25% που είναι η γενική διάταξη). Η τροποποίηση αυτή θεσπίζεται κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες και ιδίως ο παγετός που έλαβε χώρα πέρυσι την άνοιξη επέφερε την έλλειψη πρώτων υλών σε εποχικές επιχειρήσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με την κονσερβοποίηση, μεταποίηση, συσκευασία και διαλογή αγροτικών προϊόντων κλπ, με αποτέλεσμα να απασχολήσουν λιγότερο εποχικό προσωπικό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να μην καταστούν δικαιούχοι επιδότησης ανεργίας, καθώς δεν υπερβαίνουν τόσο το μόνιμο προσωπικό που απασχολείται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ