Στην αναμονή για να λάβουν αναδρομικά από τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, βρίσκονται τα εκατομμύρια των συνταξιούχων. Από αυτούς, οι 150.000 βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» για να διαπιστώσουν έως το τέλος του Σεπτεμβρίου, ότι θα καρπωθούν αυξήσεις και αναδρομικά. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναμείνουν εντός του μήνα να μάθουν τα αποτελέσματα συγκεκριμένων δικαστικών αποφάσεων που, ή θα αφήνουν υποσχέσεις για μελλοντική καταβολή αναδρομικών, ή θα βάζουν «ταφόπλακα» στις όποιες διεκδικήσεις. Ας δούμε πιο αναλυτικά, το… χρονοδιάγραμμα των αναδρομικών για τον Σεπτέμβριο:
- Επανυπολογισμός: Στο τέλος του μήνα αναμένεται ο ΕΦΚΑ να καταβάλλει τα αναδρομικά που οφείλονται σε περίπου 150.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, δηλαδή με αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την 13η Μαΐου 2016. Μένει να φανεί όμως στην πράξη, πόσοι εξ αυτών θα διαπιστώσουν πραγματικές αυξήσεις και πόσοι… λογιστικές, λόγω μεγάλης προσωπικής διαφοράς. Όσοι τύχουν πραγματικών αυξήσεων θα τις λάβουν σε πέντε ετήσιες δόσεις. Όμως ειδικά για φέτος, οι «τυχεροί» συνταξιούχοι θα λάβουν μαζεμένες δύο δόσεις, αφού εκκρεμεί και εκείνη του 2020, μαζί με αυτή του 2021. Η εξόφληση όμως αναμένεται να πραγματοποιηθεί το 2024. Υπάρχει όμως και σενάριο που θέλει να καταβάλλονται τον Σεπτέμβριο, μόνο οι αυξήσεις στις συντάξεις και τα όποια αναδρομικά 23 μηνών προκύψουν, να δοθούν τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Οκτώβριο.
- Συμβούλιο της Επικρατείας: Πρόκειται για την πολυαναμενόμενη απόφαση που αφορά τις μνημονιακές περικοπές σε επικούρηση και σε δώρα, που πέρσι η Κυβέρνηση δεν έδωσε σε περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους. Οι προσφυγές στο Ανώτατο Δικαστήριο έγιναν, η δίκη διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο και τώρα πρέπει να ανακοινωθεί η τελική απόφαση. Πρόκειται για ένα κόστος, που μπορεί να ανέλθει έως τα 2,5 δισ. ευρώ, αν η απόφαση του ΣτΕ είναι θετική για τους συνταξιούχους.
- Ελεγκτικό Συνέδριο: Στις 15 Σεπτεμβρίου, συνεδριάζει το ΕΣ, για να αποφασίσει για αναδρομικά ποσά που διεκδικούν πάνω από 300.000 συνταξιούχοι του Δημοσίου. Η Μείζονα Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου καλείται να απαντήσει επί των παρακάτω κρίσιμων ζητημάτων:
α) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των επιδομάτων των δώρων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου.
β) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του ν.4093/2012 μετά τη δημοσίευση του ν.4387/2016
γ) Εάν οι αποζημιωτικές αγωγές που έχουν ασκηθεί για τα ανωτέρω ζητήματα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή.
δ) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 αντίκειται στο σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ή όχι.
Υπολογίζεται ότι, εάν και σε αυτή την περίπτωση το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί θετικά, τότε θα προκύψει μια ακόμα επιβάρυνση 2-2,5 δισ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία.