Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
19.6 C
Athens

Ο ΣΕΠΕ ξεκίνησε ελέγχους σε θερινούς τουριστικούς προορισμούς – Ποιες περιοχές θα έχουν την… τιμητική τους!

Μεγάλα νησιά που αποτελούν πόλο έλξης τουριστών από όλο τον κόσμο, αλλά και μικρότερα, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υποστελέχωσης κατάλληλου προσωπικού, θα είναι εκείνα που θα δεχτούν τους πρώτους ελέγχους των Επιθεωρητών Εργασίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε ήδη στις αρχές της εβδομάδας και θα λήξει στα τέλη Οκτωβρίου. Ο συνολικός προγραμματισμός που έχει γίνει, θέλει τα πρώτα νησιά που θα επικεντρωθούν οι έλεγχοι να είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κως. Πρόκειται για μεγάλα νησιά, με πληθώρα ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και καταστημάτων εστίασης, όπου η θερινή τουριστική περίοδος, ουσιαστικά έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορεί σε πρώτη φάση, οι τουρίστες να προέρχονται από το εξωτερικό, άλλα η Επιθεώρηση Εργασίας, θέλει να διαπιστώσει αν τηρούνται όλοι οι κανόνες που διέπουν μια τουριστική περιοχή. Θα εξετάζονται τόσο το σκέλος της τήρησης των ωραρίων απασχόλησης, όσο και τα επιμέρους ζητήματα της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να γίνει αισθητή η παρουσία των αρμόδιων κλιμακίων στις περιοχές όπου θα πραγματοποιούνται οι σχετικοί έλεγχοι, έτσι ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα οι παραβάτες και να εξομαλύνεται η κατάσταση, όπου θα διαπιστώνονται τυχόν παρατυπίες.

Παράλληλα ξεχωριστοί έλεγχοι θα διεξαχθούν και σε περιοχές – νησιά ανά την επικράτεια, στα οποία έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείψεις μόνιμου προσωπικού. Στην «πρώτη γραμμή» μπαίνουν η Ζάκυνθος, η Σαντορίνη και η Πάρος, ενώ έπεται και συνέχεια, ως προς το σκέλος αυτών των περιοχών που θα επιλεχθούν γι’ αυτούς τους ελέγχους, που θα πραγματοποιηθούν στις ανάλογες ειδικές συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, η νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή, θέλει να δείξει ότι η πάγια διαδικασία των ελέγχων κατά τη θερινή τουριστική περίοδο, συνεχίζεται και υπό τη νέα διοίκησή της. Μοναδική αλλαγή φέτος, σε σχέση με άλλες χρονιές, είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν έλεγχοι, την εβδομάδα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Όμως θα καλυφθούν με ακόμα μεγαλύτερο πλήθος ελέγχων, το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί η συνολική εικόνα.

Ειδικά για φέτος, στους επιτόπιους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται στις επιχειρήσεις από ειδικούς επιθεωρητές, θα γίνεται χρήση και ψηφιακών «εργαλείων». Ήδη από τα μέσα Μαρτίου οι επιθεωρητές έχουν πρόσβαση σε 500 tablet διασυνδεδεμένα με το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά και το αναβαθμισμένο «ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ».

Έτσι δηλώνεται διαδικτυακά ο χρόνος έναρξης και λήξης των ελέγχων, ώστε να μην υπάρχει εκ των υστέρων δυνατότητα δήλωσης αδήλωτων εργαζομένων. Τα αποτελέσματά τους αποστέλλονται άμεσα, τόσο στην ελεγχόμενη επιχείρηση, όσο και στη βάση δεδομένων της Επιθεώρησης Εργασίας. Ο νέος αυτός τρόπος ελέγχων συνδυάζεται επίσης με την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας αλλά και με τη μέθοδο risk analysis που εφαρμόζεται από την Επιθεώρηση Εργασίας.

Συγκεκριμένα, καθώς τα tablet των επιθεωρητών έχουν άμεση πρόσβαση στα δεδομένα της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, αυτό σημαίνει ότι οι έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου και την καταγραφή των υπερωριών γίνονται με ταχύτητα και διαφάνεια. Ταυτόχρονα, βελτιώνεται και η ποιότητα των ελέγχων που αφορούν στην τήρηση της νομοθεσίας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν, σε συνδυασμό με την εφαρμογή της μεθόδου risk analysis για στοχευμένους ελέγχους στις περιοχές και τους κλάδους όπου εντοπίζεται μεγαλύτερη παραβατικότητα και στις επιχειρήσεις με περισσότερους εργαζομένους, ιδίως εκείνες που δεν έχουν ελεγχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όλοι σχεδόν οι Επιθεωρητές  έχουν ήδη εκπαιδευθεί στη χρήση της νέας online εφαρμογής διενέργειας των ελέγχων μέσω των φορητών συσκευών και το νέο μοντέλο έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά. Στόχος είναι η πραγματοποίηση του 60% των ελέγχων της Επιθεώρησης Εργασίας με τη χρήση των tablets μέχρι το τέλος Ιουνίου και του 80% μέχρι το τέλος του έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ