Τρίτη, 5 Ιουλίου, 2022
32.5 C
Athens

Ο ΕΦΚΑ υποβαθμίζει τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων – Μιλούν με… διαρροές

Προσπάθεια να «κρατηθεί χαμηλά» το θέμα με τα τραγικά λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων,  κάνει η διοίκηση του ΕΦΚΑ. Με διαρροές και όχι με επίσημη ανακοίνωση, επιδιώκεται να υποβαθμιστεί το πρόβλημα.

Μετά το σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσίευση εγγράφου από το ΕΝΔΙΣΥ, με το οποίο φαίνεται ότι ο Φορέας δικαίωσε συνταξιούχο για λάθος που εντοπίστηκε στη διαδικασία, πηγές προσκείμενες στη διοίκηση, διαψεύδουν ότι το πρόβλημα αφορά 600.000 συνταξιούχους.

Παραδέχονται βέβαια την ύπαρξη του εγγράφου, αλλά κάνουν λόγο για μεμονωμένη περίπτωση. Μετά από τον απαραίτητο έλεγχο που διενεργήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, κρίθηκε ότι χρήζει επανυπολογισμού η εν λόγω σύνταξη. Οι ίδιες πηγές γνωστοποιούν ότι υπήρξαν συνολικά 8 τέτοιες περιπτώσεις που το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων απέστειλε στον Φορέα, ώστε να γίνει επανέλεγχος.

Πάντως από το Δίκτυο επιμένουν ότι είναι πολύ μεγαλύτερος ο αριθμός των συντάξεων που χρίζουν επανυπολογισμού, καθώς δεν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίες για μια σειρά από συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων – συνταξιούχων. Οι συντάξεις που επισημαίνουν ότι χρίζουν επανεξέτασης είναι οι εξής:

Α) Όσες δεν έχουν υπολογιστεί ως προς το ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης, με προσαύξηση των ασφαλίστρων πάνω από 20%, που για «παλαιούς» συνταξιούχους φτάνει το 33% ανά περίπτωση.

Β) Όσες δεν έχουν υπολογιστεί τα βαρέα και υπερβαρέα ένσημα στο ανταποδοτικό σκέλος της σύνταξης.

Γ) Παράλληλη ασφάλιση. Δεν έχουν υπολογιστεί οι αποδοχές του παράλληλου χρόνου στον επανυπολογισμό του 2019 (ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Δ) Συντάξεις χηρείας. Δεν έχει επανυπολογιστεί καμία από τις ανωτέρω περιπτώσεις όταν πρόκειται για μεταβίβαση χηρείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ