Πέμπτη, 5 Δεκεμβρίου, 2024
14.7 C
Athens

Ορκωτοί ελεγκτές – λογιστές «μπαίνουν» στον e-ΕΦΚΑ – Όλες οι παρεμβάσεις στον Φορέα με το νέο νομοσχέδιο

«Εισβολή» ορκωτών ελεγκτών-λογιστών θα συμβεί στον e-ΕΦΚΑ το 2022. Στο σχέδιο νόμου που παρουσίασε χθες το υπουργείο Εργασίας αναφέρεται ρητά ότι αναλαμβάνουν ιδιώτες τον έλεγχο του μεγαλύτερου Ασφαλιστικού Ταμείου της χώρας και θα έχουν την υποχρέωση να χορηγούν πιστοποιητικό, αλλά και να καταρτίζουν σχετική έκθεση. Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις σε σχέση με τη λειτουργία του Φορέα, ξεχωρίζουν  η θητεία του ΔΣ, που ορίζεται τριετής, ενώ ρυθμίζεται και η έκπτωση 40% επί των μισθωμάτων του e-ΕΦΚΑ έως 31 Μαρτίου 2021, εάν ο μισθωτής ανήκει στους πληττόμενους από την πανδημία. Ειδική αναφορά γίνεται για τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και στη δέσμευση που έχει ο Φορέας να ολοκληρώσει τους ισολογισμούς από το 2017 έως και το 2021, το αργότερο έως τα τέλη Σεπτεμβρίου 2022.

Ο υπουργός Εργασίας διατηρεί το δικαίωμα να αποφασίζει για τυχόν μετατάξεις ή αποσπάσεις υπαλλήλων του Ηλεκτρονικού Φορέα του e-ΕΦΚΑ έως τα τέλη Ιουνίου 2021.

Δείτε όλες τις διατάξεις σε σχέση με τη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ

Άρθρο 34 Θητεία Διοικητικού Συμβουλίου e– Ε.Φ.Κ.Α

«Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του e- Ε.Φ.Κ.Α., με τους αναπληρωτές τους, ορίζονται με τριετή θητεία με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.»

Άρθρο 35 Προσδιορισμός και είσπραξη Μισθωμάτων e-Ε.Φ.Κ.Α.

  1. Το ύψος των μισθωμάτων ακινήτων με εκμισθωτή τον e-Ε.Φ.Κ.Α. μειώνεται κατά 40% έως την 31η.3.2021 εφόσον ο κύριος Κωδικός Αριθμός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του μισθωτή εντάσσεται στους πληττόμενους από την πανδημία του κορωνοϊού COVID-19 ΚΑΔ, όπως ισχύουν κατά τη δημοσίευση του παρόντος.
  2. Ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α., που αφορούν μισθώματα ακινήτων, ανεξαρτήτως ποσού, διαβιβάζονται για είσπραξη στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση των οφειλών τους κατά τις κείμενες διατάξεις.

Άρθρο 36 Κατάρτιση ισολογισμών e-ΕΦΚΑ

Ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) υποχρεούται να καταρτίσει το αργότερο μέχρι την 30η Σεπτεμβρίου 2022 τους ισολογισμούς των ετών 2017, 2018, 2019, 2020 και 2021. Μέχρι το οριζόμενο στο προηγούμενο εδάφιο χρονικό σημείο ο e-ΕΦΚΑ υποχρεούται να καταρτίσει τους εκκρεμείς ισολογισμούς και όλων των ενταχθέντων σε αυτόν φορέων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών για το έτος 2016. Από το 2022 και για κάθε επόμενη χρήση οι ισολογισμοί υποβάλλονται το αργότερο μέχρι την 30η Ιουνίου του επόμενου έτους κάθε χρήσης.».

Άρθρο 37 Ετήσιος κατασταλτικός έλεγχος των φορέων κοινωνικής ασφάλισης

Ο ετήσιος τακτικός κατασταλτικός έλεγχος των φορέων κοινωνικής ασφάλισης διενεργείται από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Από το έτος 2022 και για κάθε επόμενη χρήση το Διοικητικό Συμβούλιο των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αναθέτει κάθε χρόνο τον έλεγχο της διαχείρισης των φορέων σε ορκωτούς ελεγκτές-λογιστές. Ο ορκωτός ελεγκτής-λογιστής κατά τον έλεγχο των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων υποχρεούται να εφαρμόζει τις αρχές και τους κανόνες ελεγκτικής που ακολουθεί το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών-Λογιστών, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις βασικές αρχές των διεθνών ελεγκτικών προτύπων. Στο χορηγούμενο πιστοποιητικό ελέγχου του ορκωτού ελεγκτή-λογιστή αναφέρεται εάν ο φορέας εφάρμοσε ορθά το ισχύον κλαδικό λογιστικό σχέδιο και εάν τηρήθηκαν οι διατάξεις των αντίστοιχων κανονιστικών ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν το οικονομικό, λογιστικό και διαχειριστικό σύστημα του φορέα. Επιπλέον, στο πιστοποιητικό του ελέγχου περιλαμβάνονται όλες οι παρατηρήσεις αναφορικά με σημαντικές ανεπάρκειες που έχουν ουσιώδη επίδραση στην ακρίβεια ή ορθότητα κονδυλίων του ισολογισμού ή των αποτελεσμάτων χρήσεως. Εκτός από το πιστοποιητικό ελέγχου, ο ορκωτός ελεγκτής-λογιστής υποχρεούται να καταρτίζει έκθεση ελέγχου, στην οποία διατυπώνονται τα πορίσματα του ελέγχου του και οι αναγκαίες υποδείξεις του για κάθε θέμα.».

Άρθρο 38 Μετάταξη ή απόσπαση υπαλλήλων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)

  1. Από την έναρξη ισχύος του παρόντος και μέχρι την 30η Ιουνίου 2021 για την έκδοση κάθε απόφασης μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 4440/2016 (Α΄ 224), καθώς και για την έκδοση κάθε άλλης απόφασης κατ’ εφαρμογή οποιασδήποτε γενικής ή ειδικής διάταξης με την οποία προκαλείται μετακίνηση ή παράταση απόσπασης υπαλλήλων του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης και της λήξης ή ανάκλησης απόσπασης υπαλλήλων βάσει της οποίας παρέχουν τις υπηρεσίες τους στον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, απαιτείται η προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
    Εκκρεμείς κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διαδικασίες μετάταξης, απόσπασης ή παράτασης απόσπασης και πάσης φύσεως μετακινήσεων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρ. 1 ολοκληρώνονται σύμφωνα με το παρόν άρθρο.
    3. Οι παρ. 1 και 2 κατισχύουν κάθε αντίθετης γενικής ή ειδικής διάταξης, η οποία δεν περιλαμβάνει ειδική μνεία για τους υπαλλήλους του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης.»

Άρθρο 39 Λειτουργία Διοικητικών Επιτροπών

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζονται οι Διοικητικές Επιτροπές της παρ. 2 που συνεχίζουν να λειτουργούν στις εξής περιπτώσεις: α) συγχώνευσης υπηρεσιακών μονάδων του e-ΕΦΚΑ, β) μεταφοράς αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιακών μονάδων του e-ΕΦΚΑ σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, όπως προβλέπεται στην περ. ι) και γ) σύστασης Τοπικής Υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ, όπως προβλέπεται στο άρθρο 34 του π.δ. 8/2019 (Α΄8), με αρμοδιότητα την εξέταση υποθέσεων συγχωνευόμενων και καταργούμενων υπηρεσιακών μονάδων.
Με την ίδια απόφαση δύναται να καθορίζονται η διαδικασία και οι όροι λειτουργίας των Διοικητικών Επιτροπών, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τη λειτουργία τους.».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ