Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
29.3 C
Athens

Οι εισφορές του 2021 για 1,5 εκατ. μη μισθωτούς ασφαλισμένους – Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Το νέο καθεστώς επιλογής ασφαλιστικών εισφορών που θα ισχύει από το 2021 και μετά, καλούνται να διαχειριστούν τα 1,5 εκατ. μη μισθωτών ασφαλισμένων. Η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία χθες Δευτέρα από τον e-ΕΦΚΑ. Εκεί θα πρέπει να καταφύγουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, ώστε να επιλέξουν τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν για το 2021.

Το υπουργείο Εργασίας παρέχει χρονικό περιθώριο έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, για να πράξουν κάτι τέτοιο, καθώς στη συνέχεια όλοι οι ανωτέρω μη μισθωτοί θα πρέπει να αρχίσουν να καταβάλλουν τις μηνιαίες εισφορές τους. Το ίδιο οφείλουν να πράξουν και άλλοι 250.000 μη μισθωτοί, οι οποίοι λόγω επαγγέλματος (πχ δικηγόροι, γιατροί), πρέπει να επιλέξουν εισφορές και για επικούρηση και εφάπαξ.

Τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών, με βάσει το σύστημα των κλάσεων που δημιούργησε το υπουργείο Εργασίας, κυμαίνονται από 210 έως 566 ευρώ το μήνα για την κύρια ασφάλιση. Από την επιλογή που θα κάνουν οι μη μισθωτοί, κρίνεται και η μελλοντική σύνταξη που θα λάβουν. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο χαμηλή ασφαλιστική κατηγορία επιλέξουν, τόσο μικρότερη θα είναι η ανταποδοτική σύνταξη που θα τους χορηγηθεί, άρα αντίστοιχα μικρό θα είναι και το τελικό ποσό…

Στην περίπτωση που υπάρξουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι δεν θα επιλέξουν καμία ασφαλιστική κατηγορία, τότε το σύστημα θα τους διατηρήσει αυτόματα στην κατηγορία που βρίσκονται κατά το τρέχον έτος.

Για να έχουν πρόσβαση οι ασφαλισμένοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα επιλογής ασφαλιστικών εισφορών, θα πρέπει να κάνουν χρήση των κωδικών Taxis και του ΑΜΚΑ.

Ειδικότερα κατά την είσοδο στην υπηρεσία, ανακαλούνται τα στοιχεία ταυτότητας, παρέχονται οδηγίες και μηνύματα για την υποβολή της αίτησης και απεικονίζονται οι ασφαλιστικές κατηγορίες που αντιστοιχούν στην ιδιότητα ασφάλισης του κάθε ενδιαφερόμενου. Μάλιστα, υπάρχει πεδίο και για την δήλωση παράλληλης μισθωτής απασχόλησης.

Ειδικά για το σκέλος της παράλληλης απασχόλησης, ισχύει το εξής παράδοξο: Ο e-ΕΦΚΑ «χρωστάει» ακόμα τα ειδοποιητήρια για 100.000 μη μισθωτούς που έχουν παράλληλη απασχόληση. Την ίδια στιγμή όμως, τους ζητάει να επιλέξουν τις ασφαλιστικές εισφορές το νέου έτους. Άρα, είναι πιθανό να υπάρξουν ασφαλισμένοι που θα γνωρίζουν (αφού θα το έχουν επιλέξει οι ίδιοι) τι θα πληρώσουν για το 2021, αλλά δεν θα γνωρίζουν τι και εάν οφείλουν ποσά για το 2020!

Αναλυτικά, ο νόμος που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο ορίζει ότι για όσο διάστημα ο ασφαλισμένος απασχολείται παράλληλα ως μισθωτός, οι εισφορές που καταβάλλονται από την μισθωτή απασχόληση αφαιρούνται από  τις εισφορές της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχει επιλέξει. Για το χρονικό διάστημα αυτό οι ελάχιστες εισφορές δεν μπορούν να υπολείπονται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας, δηλαδή τα 252 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 143 ευρώ για τους αγρότες. Όσοι καλύπτουν από τον μισθό τους πλήρως την εισφορά αυτή, απαλλάσσονται   από τις εισφορές στο «μπλοκάκι». Στην αντίθετη περίπτωση πρέπει να πληρώσουν τη διαφορά. Όσο για την  επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ καταβάλλεται μία εισφορά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ