Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
29.3 C
Athens

Ξενογιαννακοπούλου: Σύγχυση με προσωρινές και αναδρομικά – Εμπαιγμός των συνταξιούχων

Πλήρη σύγχυση με τις αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις και τα αναδρομικά των συντάξεων, διαπιστώνει  η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Η τομεάρχης Εργασίας κάνει λόγο για εμπαιγμό των συνταξιούχων και καλεί τον αρμόδιο υπουργείο να πάρει θέση.

Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου αναφέρεται σε καταγγελία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), και τονίζει ότι, «λάθη και αστοχίες συνεχίζουν να ταλαιπωρούν 80 χιλιάδες συνταξιούχους για τα αναδρομικά που δικαιούνται. Δεν δόθηκε καμία αύξηση στο Δημόσιο σε προσωρινές συντάξεις που εκκρεμούν από το 2016. Διαπιστώθηκε τεχνικό λάθος σε κάποια υποκαταστήματα του πρώην ΙΚΑ, που είχε ως αποτέλεσμα μερικές χιλιάδες, από το σύνολο των 34.000 περιπτώσεων προσωρινών συντάξεων να μην ενσωματώσουν ούτε τις αυξήσεις που ορίζει ο νόμος (80% αντί για 50% επί του μισθού του δικαιούχου κατά το τελευταίο έτος εργασίας του), ούτε όμως και τα αναδρομικά 15 μηνών που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη εφαρμογή της διάταξης. Σε σχέση με τα αναδρομικά, διαπιστώθηκε σε εκατοντάδες περιπτώσεις ότι καταβλήθηκε μόλις ένα μέρος από το ποσό που επρόκειτο να χορηγηθεί».

«Την περασμένη εβδομάδα», πρόσθεσε η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, «είχαμε καλέσει τον κ. Βρούτση να αποσαφηνίσει εάν καταβλήθηκαν οι αυξήσεις και σε πόσους από τους 30.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη, όπως είχε δεσμευτεί το Υπουργείο Εργασίας, πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά που τους αναλογούν, και πότε θα γίνει η ορθή καταβολή και θα δοθεί η αναμενόμενη αύξηση. Ο Υπουργός Εργασίας οφείλει επιτέλους να απαντήσει στην αγωνία των συνταξιούχων και, κυρίως, να φροντίσει για την άμεση επίλυση των προβλημάτων για την καταβολή των αυξήσεων και την  επιστροφή των αναδρομικών στους χιλιάδες συνταξιούχους που το δικαιούνται.»

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ