Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.6 C
Athens

Νέο site και call center αναβαθμίζουν το υπουργείο Εργασίας

Η αφετηρία έγινε. Από χθες, Κυριακή 31 Ιανουαρίου, βρίσκεται σε ισχύ η νέα ιστοσελίδα του υπουργείου Εργασίας (www.ypergasias.gov.gr). Η συνέχεια έπεται για την ευρύτερη αναβάθμιση της επικοινωνίας του υπουργείου με τον πολίτη. Ο Κωστής Χατζηδάκης, διέγνωσε από τις πρώτες μέρες της παρουσίας του στο καινούριο του πόστο, ότι υπάρχει τεράστιο έλλειμμα στην επικοινωνία με τους πολίτες. Ένα έλλειμμα που παρουσιάζεται τόσο στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας, όσο και στους βασικούς φορείς (e-ΕΦΚΑ, ΟΑΕΔ, ΟΠΕΚΑ). Μάλιστα, τα προβλήματα επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της επικοινωνίας, αφού και τα αντίστοιχα sites, δείχνουν επίσης να υπολειτουργούν, γεγονός που επιτείνει την ταλαιπωρία για μια σειρά από ασφαλιστικά ζητήματα, σε χιλιάδες ασφαλισμένους.

Αυτός είναι και ο λόγος που δρομολογούνται πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της κατάστασης. Σε πρώτη φάση, προωθείται η δημιουργία ενός call center που θα αποτελεί έναν εύχρηστο δίαυλο επικοινωνίας με τους πολίτες. Άλλωστε ο ίδιος ο Κωστής Χατζηδάκης, έγινε αποδέκτης αυτής της προβληματικής διαδικασίας στο γραφείο του, καθώς δεν προλαβαίνουν οι γραμματείς του να σηκώνουν τηλέφωνα και να καταγράφουν παράπονα, χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν λύση, ή έστω να προωθήσουν μια διαδικασία επίλυσης!

Το νέο τηλεφωνικό κέντρο θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιριών, μέσα από fast track διαδικασίες. Θα βελτιωθούν και οι σύγχρονες τεχνολογίες, ενώ θα αναβαθμιστούν και τα σχετικά sites.

Ήδη η νέα ιστοσελίδα του υπουργείου θα διακρίνεται για τη λειτουργικότητά της και θα επιτρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες να ανεβάζουν άμεσα τις ανακοινώσεις τύπου σχετικά με όλες τις πληροφορίες που παράγονται καθημερινά. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι συνεργάτες του Υπουργού, έχουν διαπιστώσει ελλείψεις τόσο σε πληροφορίες για τις αρμοδιότητες, όσο και για επιμέρους πολιτικές του υπουργείου στο παρελθόν. Με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, οι πληροφορίες αυτές θα συγκεντρώνονται, θα αξιολογούνται και θα αναρτώνται σταδιακά.

Παράλληλα θα υπάρξει συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ώστε να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) που θα επιφορτιστούν με αυτή ακριβώς τη διαδικασία, δηλαδή να δέχονται και να κωδικοποιούν τα αιτήματα, τα προβλήματα και τις παρατηρήσεις των ασφαλισμένων, αναφορικά με τα δεκάδες συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα που ανακύπτουν.

Όλα αυτά θα «τρέξουν» παράλληλα με το μείζον πρόβλημα της απονομής συντάξεων. Ένα πρόβλημα που εννοείται ότι βάζει ο Κωστής Χατζηδάκης στην «πρώτη γραμμή». Εκτιμάται όμως ότι με αυτή τη διαδικασία, θα υπάρξει αποσυμφόρηση εργασιών και για τον e-ΕΦΚΑ, έτσι ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι απρόσκοπτα να ασχοληθούν με άλλα ζητήματα, σαν και αυτό της απονομής συντάξεων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ