Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
22.8 C
Athens

Νέο επίδομα ανεργίας: Κίνδυνος απώλειας για όσους εργάζονται με μερική απασχόληση – Κλιμακωτή καταβολή

Κίνδυνο μείωσης έως και απώλειας του επιδόματος ανεργίας διατρέχουν εφεξής οι εργαζόμενοι με όρους μερικής απασχόλησης, αλλά και οι μακροχρόνια άνεργοι. Οι αλλαγές που ετοιμάζει  το Υπουργείο Εργασίας, σε συνδυασμό με ψηφισμένες διατάξεις εδώ και μία διετία, προκαλούν εύλογη ανησυχία σε μεγάλη μερίδα ανέργων.

Τα έτη τη συνεχόμενης εργασίας, αλλά και το ύψος του μισθού, θα καθορίζουν εφεξής το ποσό που θα χορηγείται ως επίδομα ανεργίας, σε κάθε εργαζόμενο που θα βρίσκεται απολυμένος και θα δικαιούται οικονομικής στήριξης. Το νέο μοντέλο της συγκεκριμένης παροχής θα βασίζεται στο τωρινό ποσό που είναι τα 509 ευρώ σε 12άμηνη βάση, συν τα επιδόματα που δικαιούται ο άνεργος, δηλαδή 7.126 ευρώ καθαρές αποδοχές ετησίως. Όμως το εν λόγω ποσό θα επιμερίζεται με διαφορετικό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι υψηλότερο το επίδομα ανεργίας κατά το α’ τρίμηνο καταβολής του (έως 648 ευρώ), για να υποχωρεί εν συνεχεία στα υπόλοιπα τρία τρίμηνα, με στόχο πάντα το ανωτέρω συνολικό κονδύλι να παραμένει αμετάβλητο, σε ετήσια βάση.

Σήμερα, τα 509 ευρώ που είναι το επίδομα ανεργίας, λογίζονται ως το 55% του βασικού ημερομισθίου. Εφεξής για το πρώτο τρίμηνο θα μπορεί να φτάνει το συγκεκριμένο ποσοστό στο 70% και σταδιακά να υποχωρεί στο 40%, ώστε να υπάρχει πάντα η εξισορρόπηση της ετήσιας δαπάνης.

Όμως, για να καταβάλλονται τα συγκεκριμένα ποσά, θα πρέπει ο άνεργος να έχει προσφέρει εργασία, δηλαδή Ημέρες Ασφάλισης, τουλάχιστον για μία πενταετία. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υποχρεώνεται να λάβει  ένα μέρος από το ανωτέρω ποσό. Στο ανώτατο πεδίο, το υπουργείο Εργασίας και η ΔΥΠΑ εξετάζουν την πρόσθετη χορήγηση ενός bonus (100 ευρώ) για ανέργους με πάνω από 20 έτη προϋπηρεσίας. Εκτιμάται ότι γι’ αυτές τις πολύ ειδικές περιπτώσεις εργαζόμενων που χάνουν τη δουλειά τους, η απώλεια του μισθού που λάμβαναν είναι πολύ σημαντική και άρα το σοκ που υφίστανται πολύ μεγάλο. Έτσι, θα πρέπει να λάβουν μια πρόσθετη στήριξη για ένα χρονικό διάστημα (πχ 3 – 6 μήνες), έτσι ώστε να μπορούν να διατηρήσουν μια προσωπική – οικογενειακή ισορροπία, μέχρι να βρουν την επόμενη εργασία και ξεφύγουν από την ανασφάλεια της ανεργίας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το νέο επίδομα ανεργίας, μαζί με το μπόνους που θα δίνεται, στο ανώτατο επίπεδο θα φτάνει στα 750 ευρώ.

Η συγκεκριμένη «κλιμακωτή» διαδικασία καταβολής του επιδόματος ανεργίας, έχει ουσιαστικά εκπονηθεί στη βάση ειδικής μελέτης που παραγγέλθηκε από τον ΟΟΣΑ και περιγράφει όλες εκείνες τις παραμέτρους που διέπουν την αγορά εργασίας στη χώρα. Κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει μια τέτοια συγκεκριμένη βάση αναφοράς, έτσι ώστε να μπορεί το επίδομα ανεργίας, να λειτουργήσει περισσότερο ως κίνητρο για αναζήτηση εργασίας και λιγότερο ως απλή στήριξη των ανέργων.

Η διαδικασία του νέου μοντέλου του επιδόματος ανεργίας, αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το φθινόπωρο, πιλοτικά σε περιοχές που θα επιλέξει η ΔΥΠΑ. Πρόκειται για περιοχές, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ως προς την ανεργία, καθώς θα πρέπει να διαπιστωθεί ποια είναι η πρακτική ωφέλεια του μέτρου, σε σχέση με την εύρεση εργασίας. Έτσι και αλλιώς, από την παλιότερη μεταρρύθμιση – μετάλλαξη του ΟΑΕΔ σε ΔΥΠΑ, υπάρχει η δέσμευση για την διατήρηση του επιδόματος ανεργίας μέχρι να προταθούν στον άνεργο, τρεις δουλειές. Αν αρνηθεί και στις τρεις, τότε το επίδομα χάνεται…

Για ένα «πιο δίκαιο και πιο ανταποδοτικό» επίδομα ανεργίας έκανε λόγο και η Υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών.

«Η σκέψη είναι στην αρχή της περιόδου της ανεργίας να είναι πιο υψηλό το επίδομα, να είναι εμπροσθοβαρές και μετά να βαίνει μειούμενο για να σου δίνει ένα κίνητρο για να βρεις δουλειά» σημείωσε χαρακτηριστικά η υπουργός εξηγώντας ότι η λογική είναι ο άνεργος να παίρνει περισσότερα στην αρχή, στη δύσκολη περίοδο που ξεκινάει η ανεργία, και εν συνεχεία αυτό το ποσό να βαίνει μειούμενο προκειμένου ακριβώς να τον ωθήσει να βρει απασχόληση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ