Σάββατο, 15 Ιουνίου, 2024
26.8 C
Athens

Νέο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο: “Στον αέρα” τα εφάπαξ 28.000 εργαζόμενων στο φάρμακο

Σοβαρό κίνδυνο συρρίκνωσης των εφάπαξ παροχών για 28.000 εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου, έως και κατάργησης, διαβλέπει το ΤΑΥΦΕ, αν παραμείνει ως έχει η διάταξη που συμπεριλήφθηκε στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο με την οποία το Ταμείο μετατρέπεται από υποχρεωτικής, σε προαιρετικής ασφάλισης.

Αντιδρώντας στην πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας, που χαρακτηρίζεται «ακατανόητη» και «αυθαίρετη» το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών, τονίζει ότι με αυτή την ενέργεια, προκύπτει οικονομικός «στραγγαλισμός». Με Δελτίο Τύπου, επισημαίνεται ότι «από 01/01/2014 λειτουργεί ως Ταμείο εφάπαξ παροχών ΝΠΙΔ, υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης όπως τα Ταμεία εφάπαξ του δημοσίου συστήματος του ΕΤΕΑΕΠ του e-ΕΦΚΑ, δηλαδή, όπως λειτουργούσε μέχρι 31/12/2013. Η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ δεν άλλαξε την φύση και τη νομική του υπόσταση σχετικά με τις εισφορές και τις παροχές, ούτε τον κοινωνικοασφαλιστικό του χαρακτήρα. Παραμένει νομικό πρόσωπο υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης του Α’ Πυλώνα, όπως είναι όλα τα ασφαλιστικά ταμεία του Δημοσίου, τα 4 Ταμεία υποχρεωτικής κοινωνικής Επαγγελματικής Ασφάλισης, τα οποία ιδρύθηκαν βάσει του Ν. 4052/2012 με ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς και ο ΕΔΟΕΑΠ, για κύρια και επικουρική σύνταξη και εφάπαξ».

Επιπλέον, τονίζεται ότι το ΤΑΥΦΕ:

  • Δεν έχει, ούτε είχε ποτέ εργοδοτική εισφορά.
  • Δεν έχει, ούτε είχε ποτέ κοινωνικό πόρο.
  • Από 01/01/2014 δεν ανήκει στη Γενική Κυβέρνηση, άρα το αναλογιστικό έλλειμα δεν συμπεριλαμβάνεται στο δημόσιο χρέος.
  • Δεν έχει επιχορηγηθεί ποτέ από τον κρατικό προϋπολογισμό από συστάσεώς του
  • Έχει 28.000 ενεργούς ασφαλισμένους και αρκετές χιλιάδες ανενεργούς, οι οποίοι στο τέλος του εργασιακού τους βίο θα έρθουν να λάβουν την εφάπαξ παροχή που τους ανήκει.
  • Η διοίκηση του ΤΑΥΦΕ παρέλαβε από το δημόσιο (ΤΑΠΙΤ ΝΠΔΔ) το αναλογιστικό έλλειμμα στα 366 εκατ. ευρώ και στα 10 χρόνια λειτουργίας του το έχει μειώσει κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ, χωρίς καμία επιπλέον μείωση του εφάπαξ, πλην των προβλεπόμενων στο Ν. 4093/2012.

Η Διοίκηση του Ταμείου,  θεωρεί ότι πρόκειται για «φωτογραφική» διάταξη που πλήττει το ΤΑΥΦΕ, καθώς με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου το υπουργείο Εργασίας «δρομολογεί μία πρωτοφανή αυθαιρεσία εναντίον των χιλιάδων εργαζομένων στο φάρμακο, χτυπώντας ευθέως τον πυρήνα της κοινωνικής ασφάλισης.

Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, τα άλλα δύο ταμεία Αλληλοβοήθειας υποχρεωτικής ασφάλισης, που αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση, δεν επηρεάζονται κατ’ ουσία από την άρση της υποχρεωτικότητας ή μη. «Το ένα Ταμείο ασφαλισμένων στην ΕΤΕ αποτελεί Ταμείο μιας επιχείρησης, ενώ το δεύτερο Ταμείο, των ασφαλισμένων στην Αγροτική, η οποία έχει πουληθεί εδώ και 10 χρόνια, αφορά σε μία κλειστή ομάδα ασφαλισμένων, η οποία ούτως ή άλλως δεν έχει νέους ασφαλισμένους.  Επιπλέον:

  • από τα 220 εκατ. ευρώ αποθεματικά που έχουν συνολικά και τα 7 Ταμεία Αλληλοβοήθειας, τα 200 ανήκουν στο ΤΑΥΦΕ,
  • από τις 30 χιλ. ασφαλισμένους, οι 28 χιλ. ανήκουν στο ΤΑΥΦΕ, και
  • από τα 26,30 εκατ.ευρώ εισπραττόμενες κατ’ έτος εισφορές το 2022, τα 23,30 εκατ.ευρώ, ήτοι το 89%, ανήκει στο ΤΑΥΦΕ!»

Τις επόμενες ημέρες και ενόψει της κατάθεσης του σχεδίου νόμου προς ψήφιση στη Βουλή, η διοίκηση του ΤΑΥΦΕ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε σειρά επαφών με τα κόμματα, τους φορείς, τους εργοδότες, τα συνδικάτα και όλους τους εργαζόμενους στο φάρμακο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ