Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.5 C
Athens

Νέος «γύρος» πληρωμών για εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους – Όλες οι ημερομηνίες

Ένας νέος «κύκλος» πληρωμών για περίπου 5 εκατ. εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους, εκκινεί εντός της εβδομάδας και θα διαρκέσει έως τα τέλη Ιανουαρίου. Πρόκειται για πληρωμές που η αφετηρία τους ήταν η 17η Δεκεμβρίου.

Μεγάλο μέρος των πληρωμών αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας. Ταυτόχρονα πλησιάζει η ώρα που θα λάβουν αναδρομικά και οι δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι-κληρονόμοι. Επίσης, προγραμματίστηκε για την 31η Δεκεμβρίου, να πληρωθούν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, καθώς και οι δικαιούχοι μιας σειράς επιδομάτων, όπως είναι το επίδομα παιδιού και στέγασης. Πιο αναλυτικά, οι ημερομηνίες καταβολής έχουν ως εξής:

  • Αρχές Ιανουαρίου προγραμματίζεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (534 ευρώ) για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου που επιβλήθηκαν σε εργαζόμενους από πληττόμενες επιχειρήσεις. Η πληρωμή για τους εργαζόμενους σε κλειστές επιχειρήσεις ενδέχεται να γίνει εντός των επομένων ημερών.

Η υποβολή αιτήσεων για την αναστολή συμβάσεων εργασίας Δεκεμβρίου, ολοκληρώνεται στις 31 του μηνός.

  • Το υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει την καταβολή αναδρομικών στους κληρονόμους – δικαιούχους για τις αντισυνταγματικές περικοπές των κύριων συντάξεων, κατά το επίμαχο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016. Πρόκειται για όσους έχουν ήδη υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μαζί με την αίτηση. Για τους υπόλοιπους έχει δοθεί προθεσμία έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2021. Συνολικά, οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 222 άτομα.
  • Έως τις 31 Ιανουαρίου, θα καταβληθεί το τμήμα του δώρου Χριστουγέννων, το οποίο αφορά τη συμμετοχή του κράτους, στους εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης τον Δεκέμβριο.
  • Στις 31 Δεκεμβρίου, θα καταβληθεί το διπλό Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα στους 482.335 δικαιούχους. Επίσης, τα επιδόματα γέννησης, προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά, στέγασης, στεγαστικής συνδρομής, Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, ομογενών, η σύνταξη υπερηλίκων, καθώς και τα επιδόματα παιδιού και ορεινών και μειονεκτικών περιοχών 2019 και 2020.
  • Λήγει σήμερα, Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, η προθεσμία υποβολής ΙΒΑΝ από μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους για την έκτακτη ενίσχυση των 400 ευρώ.
  • Σε ισχύ έχει τεθεί και η δίμηνη παράταση επιδόματος ανεργίας. Για όσους ανέργους η επιδότησή έληξε εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα γίνει εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.

Για ανέργους των οποίων η επιδότησή έληξε ή λήγει εντός του Δεκεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα γίνει τον Ιανουάριο και για τον δεύτερο μήνα, τον Φεβρουάριο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ