Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
15.3 C
Athens

Νέοι Γενικοί Διευθυντές για τις απονομές συντάξεων στον ΕΦΚΑ – Αντιδράσεις προκαλεί ο τρόπος επιλογής

Εν μέσω δυσαρέσκειας, διαμαρτυριών και ενώ υπάρχει σε εξέλιξη μέχρι και δικαστική διαμάχη, η διοίκηση του ΕΦΚΑ γνωστοποίησε την τοποθέτηση των πρώτων πέντε νέων Γενικών Διευθυντών στο Φορέα μέσω της διαδικασίας μοριοδότησης.

Σε αυτή τη φάση οι τοποθετήσεις αφορούσαν αντίστοιχες Γενικές Διευθύνσεις που σχετίζονται με τον τομέα απονομής των Συντάξεων. Ειδικά για αυτές τις θέσεις και λόγω της ιδιαίτερης φύσης του αντικειμένου, δυνατότητα πρόσληψης είχαν μόνο υπάλληλοι του ΕΦΚΑ καθώς και υπάλληλοι του υπόλοιπου δημόσιου τομέα.

Πρόκειται για τις εξής Γενικές Διευθύνσεις:

* Γενική Διεύθυνση Συντάξεων

* Γενική Διεύθυνση Συντάξεων Δημοσίου Τομέα

* Γενική Διεύθυνση Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών

* Γενική Διεύθυνση Εισφορών

* Γενική Διεύθυνση Διεθνών Συνεργασιών

Οι αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί συνολικά για τη διάταξη νόμου (ν.4892/22), όπου προβλέπεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από το δημόσιο, αλλά και από τον ιδιωτικό τομέα, έχουν οδηγήσει σε καταγγελία στη Δικαιοσύνη από την πλευρά των συνδικαλιστών του ΕΦΚΑ, αλλά και μεμονωμένα από υπαλλήλους του Φορέα. Η εκδίκαση της υπόθεσης έχει προγραμματιστεί για τις 7 Απριλίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Έχουν εκφραστεί αντιρρήσεις, ειδικά ως προς το σκέλος της εφαρμογής της συνέντευξης, καθώς εκτιμάται ότι καθορίζει το τελικό αποτέλεσμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιλέχθηκε για Γενική Διευθύντρια, ανώτερη υπάλληλος του ΕΦΚΑ, που από την μοριοδότηση των τυπικών προσόντων, είχε καταταχθεί στην 11η θέση!

Πάντως, η διοίκηση του Φορέα προγραμματίζει το αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρώσει τη διαδικασία, που περιλαμβάνει την πλήρωση και των υπόλοιπων 19 θέσεων Γενικών Διευθυντών. Εκεί θα κριθούν και εκπρόσωποι από τον ιδιωτικό τομέα. Η θητεία είναι τριετής, με δικαίωμα ανανέωσης άπαξ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ