Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024
10 C
Athens

Νέα «επίθεση» από την Εφορία σε χιλιάδες συνταξιούχους – «Ραβασάκια» από Σεπτέμβριο

Χιλιάδες συνταξιούχοι πρόκειται να βρεθούν αντιμέτωποι με την Εφορία, τον Σεπτέμβριο, μιας και αναμένεται  να λάβουν… ραβασάκια, λόγω εκκρεμών υποθέσεων που σχετίζονται με τα αναδρομικά που έλαβαν σε προηγούμενα έτη.

Στην «πρώτη γραμμή», βρίσκονται φορολογούμενοι οι οποίοι δεν δήλωσαν, ή δήλωσαν ανακριβώς, αναδρομικά ποσά αποδοχών τα οποία έλαβαν το 2016, αλλά αφορούν παλαιότερα έτη. Η αιτία του κινδύνου που διατρέχουν αυτοί οι συνταξιούχοι είναι η πενταετής παραγραφή στην οποία υπόκεινται όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. Μπροστά στο ενδεχόμενο μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022, να μην έχει δικαίωμα η φορολογική διοίκηση να ασχοληθεί με αυτές τις υποθέσεις, είναι πολύ πιθανό από τον Σεπτέμβριο να υπάρξει μαζική αποστολή σχετικών ενημερωτικών σημειωμάτων, με τον πρόσθετο φόρο που θα αναλογεί στους άμεσα εμπλεκόμενους, δηλαδή στους συνταξιούχους.

Το πρόβλημα που ανακύπτει, αφορά πιθανή πρόσθετη φορολόγηση για αναδρομικά παλαιότερων ετών, για τα οποία όμως δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι συνταξιούχοι, για την καθυστέρηση καταβολής τους. Πρόκειται για το γνωστό πρόβλημα της πολύμηνης, ή ακόμα και μακροχρόνιας αναμονής στην οριστική καταβολή των συντάξεων, που έχει ως αποτέλεσμα την δημιουργία αναδρομικών ποσών, που πρέπει να καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ, μαζί με την εκκαθάριση της διαδικασίας. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα ποσά αυτά αφορούν παρελθόντα έτη, τα οποία οι συνταξιούχοι πρέπει να τα δηλώνουν έγκαιρα στο ετήσιο εισόδημά τους. Ακόμα και αν πρόκειται για ποσά που αφορούν προηγούμενες φορολογικές περιόδους, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, ώστε να καλύπτεται η συγκεκριμένη υποχρέωση. Σε όποιες περιπτώσεις όμως,  κάτι τέτοιο δεν συνέβη εμπρόθεσμα, ή έγινε με λάθος τρόπο, τότε προκύπτει ο κίνδυνος πρόσθετης φορολογίας εισοδήματος και ακόμα η επιβολή προστίμων. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα σχετικά «ραβασάκια».

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ζητάει από την ΑΑΔΕ και από το Υπουργείο Οικονομικών, να αποκαταστήσουν την άδικη μεταχείριση σε βάρος χιλιάδων συνταξιούχων. Ειδικά για παλαιότερες υποθέσεις που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ με την πενταετή παραγραφή και τις οποίες με εμμονή απορρίπτει…

Το ΕΝΔΙΣΥ καλεί τα μέλη του που λαμβάνουν νέα σημειώματα από την Εφορία, να επικοινωνήσουν μαζί του, έτσι ώστε να έρθουν σε επαφή με την ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό. Θα ελεγχθεί κάθε περίπτωση χωριστά και θα υπάρξουν προτάσεις για την καλύτερη μέθοδο επίλυσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ