Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023
2.9 C
Athens

Γκάφα ΝΑΤ: Μπάχαλο με τη χηρεία – Αδυναμία επανυπολογισμού 10.000 συντάξεων

Το μπέρδεμα με τις συντάξεις χηρείας,  που δεν εκδόθηκαν έγκαιρα,  έφερε στο προσκήνιο το μπάχαλο που επικρατεί στο ΝΑΤ. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι που κατηγορήθηκαν από τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη ως… γραφειοκράτες, υπάρχουν 10.000 συντάξεις στο Ταμείο, που δεν μπορούν να επανυπολογιστούν. Αιτία, το γεγονός ότι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία, όπως είναι οι συντάξιμες αποδοχές και ο χρόνος ασφάλισης. Και όμως οι συντάξεις αυτές έχουν εκδοθεί!

Όπως φαίνεται, η τακτική του κ. Χατζηδάκη να επιτεθεί στους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ για 444 συντάξεις χηρείας του ΝΑΤ που δεν έχουν εκδοθεί, έβγαλε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας του Ταμείου. Η αντίδραση των εργαζομένων  σε αυτή την επίθεση ήταν ιδιαίτερα έντονη και με επίσημη ανακοίνωσή της η β’ διεύθυνση του ΕΦΚΑ στον Πειραιά, «προκάλεσε» ανοιχτά τον πρόεδρο του ΝΑΤ να τοποθετηθεί επί του θέματος. Εκτός από την αποκάλυψη των 10.000 συντάξεων, οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν και για τις «επίμαχες» 444 συντάξεις χηρείας. Ζήτησαν λοιπόν από τον πρόεδρο του ΝΑΤ να κοινοποιήσει τον αριθμό πρωτοκόλλου με την ημερομηνία παραλαβής των φακέλων…

Ο πρόεδρος του Ταμείου, Κώστας Τσαγκαρόπουλος, «σήκωσε το γάντι» και απάντησε. Όμως η τοποθέτησή του μάλλον τον εκθέτει και δικαιώνει τους εργαζόμενους, παρά το αντίθετο! Ο πρόεδρος του ΝΑΤ, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραδέχτηκε ότι δεν έχουν πρωτοκολληθεί έγγραφα για τις συντάξεις αυτές! Άρα, με τον τρόπο αυτό εκθέτει και τον ίδιο τον πολιτικό του προϊστάμενο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χατζηδάκης σε ανάρτησή του την περασμένη Παρασκευή στο facebook, είχε κατηγορήσει τους εργαζόμενους ότι αρνήθηκαν να παραλάβουν τους φακέλους με τις συντάξεις για να τις απονείμουν στους δικαιούχους. Τώρα, επιβεβαιώνεται ότι τέτοια διαδικασία απλώς δεν υπήρξε ποτέ!

Ο κ. Τσαγκαρόπουλος κάνει λόγο για «συνεννοήσεις» ανάμεσα στο ΝΑΤ και στον ΕΦΚΑ, είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης. Όμως, αλίμονο εάν με τον τρόπο αυτό προχωρούσε μια διαδικασία καταβολής συντάξεων!

Από την πλευρά τους, οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ γνωστοποίησαν ότι στο ΝΑΤ, επανυπολογίστηκαν μόνο οι 50.000, από τις 60.000 συντάξεις που υπάρχουν. Ο λόγος είναι ότι για 10.000 συντάξεις το ΝΑΤ δεν είχε στοιχεία να αποστείλει στον ΕΦΚΑ, όπως είναι οι συντάξιμες αποδοχές και ο χρόνος ασφάλισης. Ακόμα, σημειώνουν ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, στο Ταμείο υπήρχαν 3.156 εκκρεμότητες και μειώθηκαν σε 2.195 το φετινό Αύγουστο με τη συνδρομή μόλις τριών υπαλλήλων που ήταν διαθέσιμοι από την υπηρεσία. Αυτή η μείωση των εκκρεμοτήτων επιτεύχθηκε παρά το γεγονός ότι στον ΕΦΚΑ δεν έχουν πλήρη εικόνα για τη μισθοδοσία των ναυτικών. Αιτία η μη σύνδεση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (ΟΠΣ) ΝΑΤ, με το αντίστοιχο του ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ