Παρασκευή, 1 Μαρτίου, 2024
16.3 C
Athens

Μπάχαλο στον e-ΕΦΚΑ: Μειώθηκαν 5.500 συντάξεις χηρείας!

Δίχως την παραμικρή προειδοποίηση, ο e-ΕΦΚΑ πραγματοποίησε σφαγιαστική περικοπή 50%, σε 5.500 συντάξεις χηρείας! Μάλιστα, η διοίκηση του Φορέα, ζητάει από τους δικαιούχους που θεωρούν ότι αδικήθηκαν να υποβάλλουν αίτηση και στη συνέχεια θα ελεγχθεί η περίπτωσή τους, ώστε τον επόμενο μήνα να τους επιστραφούν τα ποσά της περικοπής…

Πρόκειται για πρωτοφανές φιάσκο, καθώς με τον τρόπο αυτό, εμμέσως πλην σαφώς, ο e-ΕΦΚΑ, παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει εάν έχει πραγματοποιήσει τις σωστές περικοπές.

Αιτία της μείωσης, είναι η συμπλήρωση της τριετίας από την έναρξη χορήγησης της παροχής, με τον επιζών σύζυγο να συνεχίζει να εργάζεται ή να αυτοαπασχολείται ή να λαμβάνει άλλη σύνταξη. Πρόκειται για περιπτώσεις όπου ο θάνατος επήλθε μετά την 13η Μαΐου 2016, όταν και ενεργοποιήθηκαν οι διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016). Βάσει αυτών και εάν ισχύει κάτι από τα ανωτέρω, τότε η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά το ήμισυ και από το 70% της σύνταξης του θανόντα, υποχωρεί στο 35%, με κατώτατο όριο τα 360 ευρώ.

Η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει να υλοποιηθεί το σχετικό λογισμικό από την ανάδοχο εταιρία, έτσι ώστε να ελέγχεται καλύτερα η διαδικασία. Έτσι, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά με τις καταβολές συντάξεων Ιουνίου που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα.

Όσοι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας θεωρούν ότι υπέστησαν περικοπή της παροχής εκ παραδρομής, θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα τοπικά υποκατάστημα του e-ΕΦΚΑ και να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν εργάζονται. Θα πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος έλεγχος και με τις καταβολές Ιουλίου θα επανέλθει το ποσό της σύνταξης στο 100% και ταυτόχρονα θα καταβληθεί το ποσό που περικόπηκε με τη σύνταξη του Ιουνίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ