Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
33.1 C
Athens

Μιχαηλίδου: 78.500 επιδόματα γέννησης μέσα σε ένα έτος

 

Ο πρώτος χρόνος λειτουργίας του επιδόματος γέννησης κατέγραψε 78.500 καταβολές σε αντίστοιχους δικαιούχους.

 

Για το 2021 υπολογίζεται ότι έως τώρα καταβάλλονται 12.525 επιδόματα από την αρχή του έτους έως αύριο, Τετάρτη 31 Μαρτίου.

 

Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε φτάνει τα 123 εκατ. ευρώ για τη 12μηνη εφαρμογή του μέτρου.

Συγκεκριμένα μέχρι 30/11/2020:

Πληρώθηκαν την 1η δόση: 66.864 παιδιά

Πληρώθηκαν την 2η δόση: 42.988 παιδιά

 

Η συνολική δαπάνη για το 2020 (μέχρι και την πληρωμή του Δεκεμβρίου) ήταν 109.852.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα γέννησης θεσπίστηκε πριν από ένα έτος και έτσι όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν στη χώρα μας από την 1η Ιανουαρίου 2020, έλαβαν το βοήθημα ύψους 2.000 ευρώ, με απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης.

 

Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, «ακολουθώντας ευρωπαϊκές πρακτικές, ενισχύθηκαν οι νέες οικογένειες με 2.000 ευρώ σε δύο δόσεις, εξασφαλίζοντας ένας μέρος από τα σημαντικά και κοστοβόρα αρχικά έξοδα της ανατροφής του παιδιού.

 

Το εισοδηματικό κριτήριο λήψης του επιδόματος καθορίζεται κατά τρόπο που καθιστά τη χορήγησή του σχεδόν οριζόντια, με παράλληλη ειδική μέριμνα κατά τον υπολογισμό του για τη στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών.

 

Το συγκεκριμένο επίδομα έχει στόχο να αναχαιτίσει και να αντιστρέψει τις συνεχείς πτώσεις που παρουσίαζε ο δείκτης γεννήσεων τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας που οδηγούσε σε γήρανση του πληθυσμού, σε επίπεδα μάλιστα κάτω του Ευρωπαϊκού μέσου όρου.»

 

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου «το επίδομα γέννησης αποτελεί σε συμβολικό αλλά και σε ουσιαστικό επίπεδο την προμετωπίδα της πολιτικής μας με στόχο την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης στη χώρα μας. Όλους αυτούς τους μήνες αποδείξαμε με πράξεις ότι η παιδική προστασία και η οικογένεια είναι απόλυτη προτεραιότητά μας. Η ανάπτυξη μίας χώρας είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη δημογραφική ισορροπία. Η χορήγηση του επιδόματος γέννησης, ήταν το πρώτο βήμα για την αντιστροφή της αρνητικής δημογραφικής τάσης. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα που ήδη υλοποιούμε – όπως τα 1.000 ευρώ αφορολόγητο για κάθε παιδί, τη μείωση ΦΠΑ σε βρεφικά είδη και σχολικά καθίσματα και την ενίσχυση των βρεφονηπιακών σταθμών – διαμορφώνουμε μια συνολική πολιτική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος αλλά και την προστασία του παιδιού».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ