Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
30.7 C
Athens

Μισθοί «υπό διωγμό»! Δραματική μείωση εν μέσω πανδημίας

Μισθοί, που προσεγγίζουν ακόμα και αυτό το επίδομα ανεργίας, λαμβάνει ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων! Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΦΚΑ, όπως προκύπτουν από την επεξεργασία των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ), αποτυπώνουν τη συμπίεση που υφίστανται οι μηνιαίες αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για ΑΠΔ βέβαια, που υποβλήθηκαν τον Μάιο του 2020, δηλαδή με τη χώρα να βιώνει τις συνέπειες του α’ lockdown, που ήταν και το πιο απότομο, ελέω πανδημίας. Όμως, ακόμα και έτσι, γίνεται φανερό ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης αυξήθηκαν σημαντικά, ενώ οι ασφαλισμένοι του Φορέα, κατέγραψαν μείωση.

Τα στοιχεία του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας καταδεικνύουν τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, καθώς:

  • Τουλάχιστον ένας στους τρεις εργαζόμενους έχει μεικτές μηνιαίες αποδοχές 471,62 ευρώ. Δηλαδή, ο μέσος μισθός, όχι ο κατώτατος, αγγίζει και σε κάποιες περιπτώσεις υπολείπεται του επιδόματος ανεργίας των 400 ευρώ!
  • Σε σύνολο 2.163.717 εργαζομένων, οι 809.855 εργάζονται με καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αυτό  σημαίνει ότι το 37,42% όσων απασχολούνται στη χώρα, έχει δουλειά με όρους ευέλικτης εργασίας, άρα με ιδιαίτερα χαμηλές αποδοχές.
  • Ο αριθμός των ασφαλισμένων μειώθηκε στις κοινές επιχειρήσεις με πλήρη απασχόληση κατά 18,10%, ενώ με μερική απασχόληση αυξήθηκε κατά 13,13%, μέσα σε ένα έτος.
  • Ο μέσος μεικτός μισθός με πλήρη απασχόληση, κυμαίνεται στα 1.203 €.
  • Τον Μάιο του 2020, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019,ο αριθμός των ασφαλισμένων στις κοινές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 11,54%, στα οικοδομοτεχνικά έργα αυξήθηκε κατά 2,93%, ενώ στο σύνολο των επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 11,32%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ