Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
17.4 C
Athens

Μεγάλη φοροδιαφυγή στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ – Πάνω από 16.000 έλεγχοι προγραμματίζονται για το 2023

Πάνω από 16.000 ελέγχους με στόχο η μεγάλη φοροδιαφυγή προγραμμάτισε για το 2023 η ΑΑΔΕ, θέτοντας πρωτίστως στο στόχαστρο τις απάτες στον τομέα του ΦΠΑ και γενικά υποθέσεις με μεγάλο οικονομικό αντικείμενο.

Με απόφαση της ΑΑΔΕ δόθηκε εντολή να διενεργηθούν 15.500 στοχευμένοι μερικοί επιτόπιοι έλεγχοι, καθώς επίσης και 900 φορολογικοί έλεγχοι σε έρευνες μεγάλης φοροδιαφυγής.

Στο σκεπτικό της απόφασης της ΑΑΔΕ αναφέρεται, ότι μεταξύ των λόγων για την έκδοση της συγκεκριμένης απόφασης είναι η ανάγκη να αντιμετωπιστούν από τη φορολογική διοίκηση οι σοβαρότερες φορολογικά υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Οι στοχευμένοι φορολογικοί έλεγχοι θα διενεργηθούν από τις Υπηρεσίες Ελέγχου και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Η έδρα τους βρίσκεται σε μεγάλες ΔΟΥ της χώρας και διενεργούν στοχευμένους ελέγχους και έρευνες φοροδιαφυγής σε μεγάλες υποθέσεις. Οι απλές περιπτώσεις απασχολούν τα ελεγκτικά τμήματα των κατά τόπους ΔΟΥ.

Επίσης, ο έγκαιρος προγραμματισμός των ελέγχων για το έτος 2023 δείχνει και το ενδιαφέρον της ΑΑΔΕ για την πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής η οποία αποτελεί μάστιγα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τους στοχευμένους ελέγχους που γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων μεγάλης φοροδιαφυγής ειδικότερα της κλοπής του ΦΠΑ μέσω της απάτης τύπου Καρουζέλ, τριγωνικές συναλλαγές, καθώς και άλλων κόλπων που εφευρίσκουν οι φοροφυγάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου διενεργήθηκαν από τις ΥΕΔΔΕ 109 έλεγχοι και εντοπίστηκαν παραβάσεις σε 98 περιπτώσεις στις οποίες απενεργοποιήθηκαν τα ΑΦΜ των εμπλεκόμενων, με το ποσοστό της παραβατικότητας να φτάνει στο 89,9%!

Τα διαφυγόντα έσοδα που εντοπίστηκαν από έρευνες για απάτη στο Φ.Π.Α. που βεβαιώθηκαν συνολικά ανήλθαν σε 16,64 εκατ. ευρώ.

Επίσης, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και το 2021, όπως επιβεβαιώνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, καθώς οι ΥΕΔΔΕ ολοκλήρωσαν 178 έρευνες – ελέγχους ΦΠΑ και βρέθηκαν παραβάσεις στις 139 με το ποσοστό της παραβατικότητας να φτάνει στο 81,5%.

Σημειώνεται, πως οι έλεγχοι στις συγκεκριμένες υποθέσεις είναι στοχευμένοι και προέρχονται από καταγγελίες ή από έρευνες της Εφορίας.

Ειδικότερα, τίθενται στο στόχαστρο υποθέσεις έρευνας σχετικά με την απάτη στον ενδοκοινοτικό ΦΠΑ και τον εντοπισμό εξαφανισμένων εμπόρων, αξιοποιώντας στοιχεία από ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα ανάλυσης κινδύνου και συνδυασμένης πληροφόρησης.

Παράλληλα, για πρώτη φορά αξιοποιούνται στοιχεία από το σύστημα Ανάλυσης Δικτύων Συναλλαγών (Transaction Network Analysis- ΤΝΑ), του οποίου κύριος σκοπός είναι η επεξεργασία και ανάλυση στοχοθετημένων πληροφοριών για τη διασυνοριακή απάτη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ.

Τα καρουζέλ

Στον μηχανισμό των καρουζέλ, εμπλέκονται διάφορες εταιρείες που πωλούν η μία στην άλλη σε εγχώρια αγορά αγαθά ή υπηρεσίες, τα οποία εισάγονται χωρίς ΦΠΑ από προμηθευτή (την αποκαλούμενη εταιρεία-όχημα) σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Μία από τις εταιρείες της αλυσίδας, συνήθως η εισάγουσα τα αγαθά, δεν καταβάλλει τον ΦΠΑ στον κρατικό προϋπολογισμό παρότι τον χρεώνει στον επόμενο αγοραστή, διαπράττοντας με τον τρόπο αυτό απάτη.

Η εταιρεία αυτή συνήθως εξαφανίζεται χωρίς ίχνη αμέσως μετά τη συναλλαγή (εξαφανισμένος έμπορος).

Η είσπραξη του φόρου είναι συνεπώς αδύνατη στη χώρα στην οποία καταναλώνονται τα αγαθά ή οι υπηρεσίες.

Ωστόσο, οι άλλοι αγοραστές στην αλυσίδα ζητούν να τους επιστραφεί ο ΦΠΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τη μεταπώληση των αγαθών.

Έτσι, μπορεί το κράτος να επιστρέψει ΦΠΑ για ΦΠΑ που δεν εισέπραξε και η ζημιά να είναι διπλή, καθώς χάνει το 24% της αξίας των εμπορευμάτων και επιστρέφει το 24% της αξίας τους!

Μια άλλη παράμετρος είναι, τα αγαθά ή οι υπηρεσίες μπορεί στην πραγματικότητα να μην μετακινήθηκαν ή να μην υπάρχουν καν, δηλαδή να πρόκειται για ανύπαρκτες συναλλαγές.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ