Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

Μήνυση στον ΕΦΚΑ από συνταξιούχο για τον επανυπολογισμό

Μήνυση κατά του διοικητή του ΕΦΚΑ, Παναγιώτη Δουφεξή, υποβλήθηκε από συνταξιούχο, που ζητάει να μάθει, μάταια εδώ και δύο χρόνια, γιατί μειώθηκε η σύνταξή του και γιατί δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τον επανυπολογισμό των μηνιαίων αποδοχών του! Πρόκειται για συνταξιούχο απόστρατο πλωτάρχη, ο οποίος μετά από αλλεπάλληλες οχλήσεις προς τον Φορέα, δεν έλαβε την παραμικρή απάντηση. Έτσι, από την Κόρινθο όπου διαβιεί, επέλεξε την έσχατη λύση της μηνυτήριας αναφοράς, που υποβλήθηκε προ δεκαπενθημέρου, δηλαδή την 1η Οκτωβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εν λόγω συνταξιούχος, επικαλείται μεταξύ άλλων και σχετική απόφαση – γνωμοδότηση που έχει γνωστοποιήσει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ), επί του ιδίου θέματος. Ο ΣτΠ, απευθυνόμενος στη διοίκηση του ΕΦΚΑ, τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις, έχει ζητήσει να τηρηθεί κατά γράμμα η διαδικασία του επανυπολογισμού και να ενημερωθούν αναλυτικά και διεξοδικά όλοι οι συνταξιούχοι για το αποτέλεσμά της. Κάτι τέτοιο ως σήμερα δεν έχει συμβεί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις όπου η υπόθεση, παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Μάλιστα, ο απόστρατος πλωτάρχης, τονίζει ότι από τις 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, έχει ζητήσει να του σταλεί πλήρες ενημερωτικό για τον επανυπολογισμό της σύνταξής του. Ο ίδιος είναι «παλαιός» συνταξιούχους, με την έννοια ότι έχει  συνταξιοδοτηθεί από τον Φεβρουάριο του 2012. Ξαφνικά τον Ιανουάριο του 2019, διαπίστωσε μείωση της σύνταξής του κατά 200 ευρώ. Μια μείωση που παρά τις επίμονες οχλήσεις του, κανείς από τον ΕΦΚΑ δεν κατάφερε να του εξηγήσει. Παρόλ’ αυτά εδώ και δυόμιση χρόνια, συνεχίζει να λαμβάνει  μειωμένη τη σύνταξή του κατά το ανάλογο ποσό. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περικοπή, πραγματοποιήθηκε κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του α’ επανυπολογισμού των συντάξεων, στη βάση του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν.4387/16). Στη συνέχεια, λόγω αλλαγών στα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους είχαν περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης, διεξήχθη και β’ επανυπολογισμό, όπως όριζε ο μεταγενέστερος «νόμος Βρούτση» (ν. 4670/20). Άλλωστε, υπήρξαν τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που επέβαλλαν να γίνουν αυτές οι τροποποιήσεις, καθώς υπήρξαν άρθρα του «νόμου Κατρούγκαλου» που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικά.

Από όλες αυτές τις παρεμβάσεις όμως που υπέστησαν οι συντάξεις, προέκυψαν «προσωπικές διαφορές», όπως ορίζει η νομοθεσία, που έχουν καταγραφεί για κάθε συνταξιούχο χωριστά. Αυτές οι διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα της σύνταξης, έπρεπε να περιγράφονται με σαφήνεια στα εκκαθαριστικά που θα έπρεπε να λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Κάτι τέτοιο όμως, δεν συμβαίνει!

Βέβαια πρέπει να τονιστεί πως οι όποιες προσωπικές διαφορές έχουν ανακύψει αποτελούν «λογιστική» παρέμβαση στις συντάξεις και όχι πραγματική. Άρα, απλώς ο συνταξιούχος «κουβαλάει» μαζί του την προσωπική διαφορά του, χωρίς να υπόκειται ανάλογη μείωση στις αποδοχές του. Στην περίπτωση όμως του πλωτάρχη εν αποστρατεία υπήρξε σημαντική περικοπή της τάξης των 200 ευρώ το μήνα!

Η περίπτωση αυτή δυστυχώς δεν είναι η μοναδική. Έχουν γίνει και άλλες αντίστοιχες μηνύσεις από το 2019 και μετά, από συνταξιούχους που μάταια ζητούν ενημέρωση για τις ακριβείς αποδοχές τους. Η διαδικασία επανυπολογισμού, δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα εκκαθαριστικά τους, γεγονός που εγείρει απορίες και προκαλεί εύλογη αναστάτωση στους συνταξιούχους. Πολλώ δε μάλλον,  όταν μόλις πριν από δύο εβδομάδες, που ο ΕΦΚΑ χορήγησε αναδρομικά, επί αυτής της διαδικασίας επανυπολογισμού! Είναι προφανές ότι υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχοι που, ή θα περίμεναν να λάβουν κάποιο ποσό, αλλά δεν ήταν δικαιούχοι,  ή θα επιθυμούσαν να λάβουν μεγαλύτερο  ποσό από αυτό που έλαβαν. Αλλά και στις δύο περιπτώσεις, δεν μπορούν να ελέγξουν τη διαδικασία επανυπολογισμού της σύνταξής τους, αφού δεν έχουν λάβει καμία σχετική ενημέρωση, με τα ανάλογα στοιχεία από τον ΕΦΚΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ