Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.8 C
Athens

Ένα τηλεφωνικό κέντρο «φέρνει στην επιφάνεια» την κόντρα Χατζηδάκη με τους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ

Οι… «σχέσεις αγάπης» του Κωστή Χατζηδάκη με τους εργαζόμενους του e-ΕΦΚΑ, είναι γνωστές εδώ και μήνες. Ο υπουργός Εργασίας, σχεδόν από την ανάληψη των καθηκόντων του δεν χάνει την ευκαιρία να βάλει κατά των υπαλλήλων του Φορέα, θεωρώντας τους εν πολλοίς υπεύθυνους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το υπερ-ταμείο. Τελευταίο «καρφί», μπήκε το μεσημέρι της Παρασκευής με αφορμή την γνωστοποίηση της είδησης από τον ίδιο τον υπουργό Εργασίας, ότι μέσα στο καλοκαίρι επίκειται η δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου στον e-ΕΦΚΑ, που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα! Οι εργαζόμενοι του Φορέα εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, «μεταφράζεται» σε εκχώρηση του τηλ. κέντρου σε ιδιώτες, με δεδομένη την υποστελέχωση που έχουν οι διάφορες υπηρεσίες του.

 

Ο κ. Χατζηδάκης, επισκέφθηκε νωρίτερα την ίδια μέρα, δίχως προηγούμενη προειδοποίηση, το υποκατάστημα του Φορέα στην Αγ. Παρασκευή. Με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε τον e-ΕΦΚΑ, «προβληματικό Οργανισμό», που θέλει να τον παρακολουθεί από κοντά! Στο πλαίσιο αυτό, έκανε ειδική αναφορά στους εργαζόμενους,  σε σχέση με την τηλεφωνική εξυπηρέτηση των πολιτών. Τόνισε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι υπάλληλοι δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα επειδή «κάνουν άλλες δουλειές». Σε άλλες όμως επειδή «ορισμένοι δεν κάνουν πάντοτε σωστά τη δουλειά τους. Υπάρχουν και σχετικές καταγγελίες για αυτό. Σημείωσα άλλωστε σήμερα ότι από τους 35 υπαλλήλους του υποκαταστήματος ήταν εκεί 21, παρότι βεβαίως υπήρχαν ασθένειες και άδειες. Μπορεί όλα να ήταν τυπικά εντάξει, αλλά δεν σας κρύβω ότι θα περίμενα περισσότερους παρόντες»…

 

Παρέμβαση στο θέμα υπήρξε από την ΠΟΣΕ – ΙΚΑ που ενημέρωσε τον υπουργό ότι στο υποκατάστημα της Αγίας Παρασκευής από τους 35 υπαλλήλους που έχει ως δυναμικό, οι 26 ήταν παρόντες. Άλλοι 3 ήταν εκτός καταστήματος, σε διατεταγμένη υπηρεσία, εκπροσωπώντας τον Φορέα ως μάρτυρες σε δίκη. Όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι που δεν ήταν παρόντες, ήταν νόμιμα δικαιολογημένοι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα. «Ως εκ τούτου είναι μέγα λάθος και προσβλητικό ταυτόχρονα», τονίζει η Ομοσπονδία, «να αφήνονται υπονοούμενα από κάποια «μέσα ενημέρωσης» ότι δήθεν οι εργαζόμενοι του υποκαταστήματος «είχαν πάρει άδεια από τη σημαία»…

 

Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης, αφού πρόσθεσε ότι όσοι υπάλληλοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους «θα μας βρουν μπροστά τους», αναφέρθηκε στο νέο project: Τη δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου! «Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο ενιαίο τηλεφωνικό κέντρο του υπουργείου και όλων των εποπτευόμενων οργανισμών, όπως είναι ο ΕΦΚΑ, με 24ωρη λειτουργία και δωρεάν κλήσεις των πολιτών, για να υπάρχει σύντομα μια συνεχής, αναβαθμισμένη και επαγγελματική εξυπηρέτηση. Με κατάλληλη σύνδεση του τηλεφωνικού κέντρου με τις επιμέρους υπηρεσίες για την αναζήτησή πληροφορίας. Μέσα στο καλοκαίρι όλο αυτό θα γίνει πράξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Η απάντηση ήρθε από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Ασφαλιστικών Ταμείων, που μίλησε για «υποκρισία των διοικήσεων του e-ΕΦΚΑ και της Κυβέρνησης που δεν έχει όριο. Το τηλεφωνικό κέντρο του e-ΕΦΚΑ χρειάζεται μόνιμο προσωπικό και πληροφοριακά συστήματα, όχι ιδιωτικές εταιρίες «βιτρίνα εξυπηρέτησης».

 

Ο ΣΥΑΤ υπογράμμισε ότι οι εξαγγελίες Χατζηδάκη περί τηλεφωνικού κέντρου αποτελούν «ακόμα μια “μεγάλη απάτη” του τύπου “σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού”  και  μοναδικός στόχος είναι να παραδώσει όλο και περισσότερα κομμάτια του e- ΕΦΚΑ σε ιδιώτες.

Κάτω από ένα πρίσμα « κοινωνικού αυτοματισμού» δείχνουν με το δάχτυλο τους ελάχιστους εναπομείναντες «αργόσχολους» τάχα δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι ευθύνονται για την πλήρη διάλυση του Φορέα . Δεν σηκώνουν τα τηλέφωνα (πρέπει να υπάρχουν υπάλληλοι για να τα σηκώσουν), δεν απαντάνε στα mail (πρέπει να έχεις internet και υπολογιστή για να απαντήσεις) και προκαλούν απίστευτη ταλαιπωρία σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με το Ταμείο».

 

Οι εργαζόμενοι στον Φορέα διερωτώνται πόσοι υπάλληλοι θα απασχολούνται σε ένα τηλεφωνικό κέντρο που θα δέχεται 25.000 κλήσεις ημερησίως. Επίσης, χωρίς να υπάρχει ενιαίο μηχανογραφικό και πληροφοριακό σύστημα, από πού, όποιοι αναλάβουν τις τύχες του τηλ. κέντρου, θα μπορούν να ενημερώσουν τους ασφαλισμένους. Επισημαίνουν δε ότι «τα επτά  Ταμεία Κύριας Ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ, ΝΑΤ, ΔΗΜΟΣΙΟ-ΓΛΚ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) και τα δεκάδες συγχωνευθέντα σε αυτά ταμεία , τα 31 Επικουρικά Ταμεία, και τα 36 Ταμεία Πρόνοιας-Εφάπαξ εξακολουθούν να λειτουργούν ως ξεχωριστά Ταμεία χωρίς την παραμικρή επί της ουσίας ενοποίηση, χωρίς σύστημα πληροφόρησης πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, με πανάρχαιο και ελλιπή τεχνολογικό εξοπλισμό και με ανύπαρκτη βάση δεδομένων πληροφόρησης».

 

Ενδεικτικό πάντως, της τραγικής έλλειψης προσωπικού στον Φορέα, είναι το γεγονός ότι αυτή την στιγμή το τηλεφωνικό κέντρο που λειτουργεί, το στελεχώνουν 20 υπάλληλοι, 15 για όλους του κλάδους της Κύριας Ασφάλισης και 5 για όλους τους κλάδους της Επικουρικής  και Εφάπαξ.

 

Σε όλα τα παραπάνω, στους σχεδιασμούς του υπ. Εργασίας είναι και η δημιουργία back office ομάδας για να διαχειρίζεται 25.000 κλήσεις ημερησίως…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ