Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
20.7 C
Athens

“Κουτσουρεμένα” τα πολυδιαφημισμένα αναδρομικά που έδωσε ο ΕΦΚΑ σε 6.600 συνταξιούχους (Δελτίο Τύπου)

Δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα, από τον ΕΦΚΑ, αναδρομικά ποσά, σε περίπου 6.600 συνταξιούχους της πρώην Ολυμπιακής! Ως αποτέλεσμα, οι δικαιούχοι έλαβαν πολύ χαμηλότερα ποσά από αυτά που πραγματικά τους αναλογούσαν.

Το ΕΝΔΙΣΥ εντόπισε αυτή την κραυγαλέα αδικία και καλεί τη διοίκηση του Φορέα, να προβεί άμεσα στην απαραίτητη διόρθωση.

Είναι αδιανόητο, να χορηγούνται ποσά ως αναδρομικά, για μια διαδικασία επανυπολογισμού που έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019, με 4,5 χρόνια καθυστέρηση και οι δικαιούχοι να λαμβάνουν μόνο ένα μέρος από τα ποσά που έχουν χάσει όλο αυτό το διάστημα. Μιλάμε για απώλειες χιλιάδων ευρώ!

Το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει το αυτονόητο: Τα ποσά που αναλογούν στους δικαιούχους να επιμεριστούν τμηματικά, ανά έτος οφειλής από το 2019 έως το 2023. Να προκύψει ο όποιος πρόσθετος φόρος και να καταβληθεί σε σχέση με το κάθε έτος και όχι ως συνολικό ποσό, με βάση τη φορολογική κλίμακα που ισχύει για κάθε συνταξιούχο χωριστά, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημά του. Έτσι, θα είναι μικρότερη η επιβάρυνση για χιλιάδες δικαιούχους και ταυτόχρονα θα επιβληθεί η όποια φορολόγηση, με όρους δικαιοσύνης και όχι καταφανέστατης αδικίας.

Επίσης, το Δίκτυο ζητάει οι εκκαθαρίσεις φορολόγησης λόγω αναδρομικών, να γίνουν οίκοθεν από ΕΦΚΑ και ΑΑΔΕ,  χωρίς περαιτέρω επιβάρυνση των συνταξιούχων. Σε διαφορετική περίπτωση, οι χιλιάδες δικαιούχοι αναδρομικών θα αναγκαστούν να υποβάλλουν συμπληρωματική φορολογική δήλωση για κάθε έτος από το 2019 και μετά, κάτι που σημαίνει επιβάρυνση τουλάχιστον 30 ευρώ το έτος, ως λογιστικά έξοδα. Ακόμα, όσοι εξ  αυτών δεν το πράξουν (από άγνοια και όχι επίτηδες), θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο που ανέρχεται σε 100 ευρώ το έτος! Γίνεται αντιληπτό ότι οι σημερινοί δικαιούχοι αυτών των κουτσουρεμένων αναδρομικών, κινδυνεύουν σύντομα να μπλέξουν σε μια ατελείωτη ταλαιπωρία και να επιστρέψουν πίσω στο Κράτος, ένα σημαντικό μέρος από τα ποσά που έλαβαν…

Οι διορθώσεις που προτείνει το ΕΝΔΙΣΥ πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 3.500 συνταξιούχοι της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας, που δικαιούνται να λάβουν και εκείνοι αναδρομικά ποσά. Απλώς θα πρέπει να υποβάλλουν σχετική αίτηση, κάτι που το Δίκτυο τους καλεί να το πράξουν και δηλώνει ότι μπορεί να τους βοηθήσει προς τούτο. Υπάρχουν όμως και αρκετές χιλιάδες αντίστοιχα δικαιούχων από τον ΗΛΠΑΠ, από τις Τράπεζες και από τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου,  Ασφαλιστικά Ταμεία, ΟΑΕΔ, ΕΟΦ, ΟΕΚ, που υπάγονται στην ίδια διαδικασία και πρέπει και εκείνοι να διεκδικήσουν οτιδήποτε τους αναλογεί. Άρα, το πρόβλημα του φόρου, αν δεν διορθωθεί, θα επιδράσει αρνητικά σε ακόμα περισσότερους συνταξιούχους και στους υπόλοιπους επαναυπολογισμούς που ακολουθούν.

Υπενθυμίζουμε το χρονικό της υπόθεσης:

  • Ο νόμος Κατρούγκαλου (ν.4387/16) όριζε ότι από την 1.1.2019 πρέπει να γίνει επανυπολογισμός σε όλες τις κύριες συντάξεις.
  • Στους εργαζόμενους των ανωτέρω περιπτώσεων, είχαν γίνει υψηλότερες κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών λόγω επαγγέλματος (Ολυμπιακή Αεροπορία κλπ). Άρα, ο επανυπολογισμός έπρεπε να είχε συνυπολογίσει το επιπλέον ασφάλιστρο και να καταλήξει σε διαφορετικό ύψος τελικής σύνταξης. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, με ευθύνη του ΕΦΚΑ.
  • Η διαδικασία του επανυπολογισμού έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.
  • Το ΕΝΔΙΣΥ εντόπισε από τότε το πρόβλημα της μη εφαρμογής νόμου και πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τον τότε διοικητή του ΕΦΚΑ και την αρμόδια διευθύντρια συντάξεων του Φορέα. Μας διαβεβαίωσαν ότι δεν τίθεται θέμα επανυπολογισμού. Όπως αποδείχτηκε, έκαναν «λάθος»!
  • Το Δίκτυο αναγκάστηκε αρχικά να στείλει εξώδικο στον ΕΦΚΑ και, αφού δεν έλαβε την παραμικρή απάντηση, υπέβαλλε μηνυτήρια αναφορά, καλώντας τον αρμόδιο Εισαγγελέα να παρέμβει, λόγω της μη εφαρμογής νόμου  του 4387/16.
  • Ο Εισαγγελέας, προς τιμήν του, προχώρησε την διαδικασία και η διοίκηση του e– ΕΦΚΑ με υπόμνημα παραδέχτηκε ότι υπάρχουν λάθη στον επανυπολογισμό ο οποίος  και ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα βγάζοντας διαφορές στην σύνταξη, καθώς και τα αναδρομικά.

Λειτούργησε όμως  με λάθος τρόπο ως προς την παρακράτηση που πραγματοποίησε στα ποσά που δικαιούνται οι συνταξιούχοι, σε σχέση με τη φορολόγηση που τους επιβάλλεται.

Το ΕΝΔΙΣΥ,  αισθάνεται δικαιωμένο, που μετά από αγώνα 4,5 ετών  επιτυγχάνει να δοθούν αναδρομικά στους συνταξιούχους των ανωτέρω κατηγοριών, και να διορθωθούν οι μηνιαίες συντάξεις εντούτοις  παραμένει στις επάλξεις των διεκδικήσεων, διαπιστώνοντας λάθη και παρατυπίες.

Το σκέλος της άδικης φορολόγησης των αναδρομικών είναι ένα εξ αυτών.

Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε το προφανές: Ο ΕΦΚΑ να δώσει  ΟΛΟ το ποσό των  σωστών αναδρομικών του επανυπολογισμού και να πάψει να αδικεί χιλιάδες συνταξιούχους. Είναι ντροπή ένα δικό του «λάθος», να το μεταφέρει, δια της φορολόγησης, στους ίδιους τους χιλιάδες δικαιούχους – συνταξιούχους. Δεν θα το επιτρέψουμε!

Η ευθύνη του ΕΦΚΑ είναι βαρύτατη! Αν εφάρμοζε το Νόμο από το 2019, δεν θα είχε προκύψει ποτέ τέτοιο θέμα αναδρομικών.

Καλούμε τους συνταξιούχους να επικοινωνήσουν με το Δίκτυο.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.


Ο Πρόεδρος                                               Η Γ. Γραμματέας

Ν. Χατζόπουλος                                           Π. Μουρίκη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ