Παρασκευή, 18 Απριλίου, 2025
17.2 C
Athens

Κοινωνικός Τουρισμός: Διακοπές 6 – 12 μέρες για 25.000 συνταξιούχους – Όροι και προϋποθέσεις

Στους 25.000 ανέρχονται οι συνταξιούχοι, πρώην ελεύθεροι επαγγελματίες – ασφαλισμένοι στον τ. ΟΑΕΕ, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν χρήση και την περίοδο 2025 – 2026 του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού. Η σχετική Απόφαση δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και ορίζει τις προϋποθέσεις ένταξης, ώστε να καταστούν οι συνταξιούχοι, δικαιούχοι του προγράμματος και να πραγματοποιήσουν ολιγοήμερες διακοπές.

Το πρόγραμμα έχει χρονική διάρκεια 12 μήνες. Με ξεχωριστή απόφαση του Διοικητή της ΔΥΠΑ θα οριστούν οι ακριβείς ημερομηνίες υλοποίησής του. Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι έχουν δικαίωμα διαμονής στο κατάλυμα που θα επιλέξουν, έως έξι διανυκτερεύσεις για όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Εξαιρούνται:

* Τα νησιά Λέρος, Λέσβος, Χίος, Κως, Σάμος και Ρόδος, όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 10 διανυκτερεύσεις.

*Οι Δήμοι Ιστιαίας – Αιδηψού και Μαντουδίου – Λίμνης Αγ. Άννας στην Εύβοια, αλλά και οι περιοχές Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Έβρου,  όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν έως 12 διανυκτερεύσεις.

Πιο αναλυτικά:

  • Οι διακοπές για τους συνταξιούχους του e – ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ), θα πραγματοποιηθούν σε καταλύματα του Μητρώου Παρόχων που καταρτίζεται από τις υπηρεσίες του Φορέα.
  • Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 5-18 ετών (όριο συμπλήρωσης του 5ου έτους η 1.1.2025). Επίσης, μπορούν να είναι τέκνα άνω των 18 ετών, που είναι έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή από τον άλλο γονέα, ή να είναι άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας 67% και άνω ισόβια, που δεν έχουν ημέρες εργασίας. Επίσης και οι συνοδοί των δικαιούχων ή των ωφελούμενων με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Ωφελούμενοι μπορούν να είναι και οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη.

Για  να επιβεβαιωθεί η ενεργός ασφαλιστική ικανότητα, είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν εμπρόθεσμα την σχετική αίτηση που απαιτείται, ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Μένουν εκτός προγράμματος:

* Όσοι είναι δικαιούχοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα κατά την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του εν λόγω προγράμματος.

*Όσοι επιλέχθηκαν ως δικαιούχοι ή ωφελούμενοι, στο πλαίσιο προηγούμενων προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και τους επιβλήθηκε κύρωση μη συμμετοχής στο πρόγραμμα της περιόδου 2025 – 2026.

Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες του e-ΕΦΚΑ αναζητούν αυτεπάγγελτα τις πληροφορίες που απαιτούνται για να εξακριβώσουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις συμμετοχής, όσων υποβάλλουν αίτηση για να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραμμα. Εάν δεν είναι δυνατή η αυτεπάγγελτη αναζήτηση, τότε στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής επισυνάπτονται τα σχετικά δικαιολογητικά από τους ενδιαφερόμενους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ