Μείωση στην απασχόληση της ηλικιακής ομάδας 30 – 40 ετών διαπιστώνει μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), που σχετίζονται με το σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα που υπάρχει.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΚΕΠΕ, Παναγιώτη Λιαργκόβα, εργασία και κεφάλαιο αποτελούν απαραίτητα συστατικά «για να έχει μια χώρα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αν μειώνεται το εργατικό δυναμικό, τότε υποχωρεί και η ανάπτυξη».
Το δημογραφικό χαρακτηρίζεται ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική αγορά εργασίας. Το γεγονός ότι μειώνονται οι εργαζόμενοι, ηλικίας 30 – 40 ετών, σχετίζεται με την γήρανση του πληθυσμού, αλλά και με το φαινόμενο του brain drain. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα που βίωσε την οικονομική κρίση στην εφηβεία της και πολλοί εξ αυτών «επέλεξαν να φύγουν στο εξωτερικό». Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών επέστρεψαν στη χώρα, κατά τον κ. Λιαργκόβα «ο αρχικός αριθμός όσων μετανάστευσαν ήταν πολύ μεγάλος και αυτό αποτυπώνεται τώρα στην αγορά εργασίας».
Μια λύση στο πρόβλημα θα μπορούσαν να είναι οι αλλοδαποί εργαζόμενοι. Άλλωστε, η μελέτη του ΚΕΠΕ διαπιστώνει την αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών εργαζομένων, κυρίως σε αγροτικές περιοχές της χώρας.
Η μελέτη του ΚΕΠΕ αναδεικνύει και την αυξανόμενη παρουσία αλλοδαπών εργαζομένων, κυρίως σε αγροτικές εποχιακές εργασίες. «Η αύξηση των αλλοδαπών εργαζομένων μπορεί να αποτελέσει μια λύση στο πρόβλημα, υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για νομιμοποιημένη εργασία με καταβολή εισφορών», υπογράμμισε.