Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
19.6 C
Athens

Κατώτατος μισθός: Τροπολογία για αύξηση στα 751 ευρώ από την 1η Απριλίου

Με τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή αμέσως μετά τις γιορτές, ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα, το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει να επισπεύσει την διαδικασία προσδιορισμού της νέας αύξησης στον κατώτατο μισθό, που θα επηρεάσει πάνω από 600.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Η αρχική εκτίμηση είναι ότι η αύξηση αυτή θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5%, ίσως και λίγο παραπάνω, με στόχο να ανέλθουν οι κατώτατες αποδοχές στα 751 ευρώ, δηλαδή να επιστρέψουν στα επίπεδα που ήταν πριν από μία δεκαετία, προ μνημονίων. Υπενθυμίζεται ότι το 2012, η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε μειώσει δραματικά και άμεσα τις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα, από τα 751 ευρώ που είχαν συμφωνήσει οι κοινωνικοί εταίροι, στα 586 ευρώ μικτά. Μάλιστα είχε δημιουργήσει και τον υπο – κατώτατο μισθό για νέους έως 25 ετών, που ήταν 510 ευρώ μικτές αποδοχές, μόλις.

Ουσιαστικά, στην Σταδίου 29 θα προσπαθήσουν να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει έτσι ώστε να κινηθούν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι υποχρεωτικές διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, τους φορείς και τα επιστημονικά ινστιτούτα. Έτσι, θα γίνει πράξη η εξαγγελία που πραγματοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, για νέο αυξημένο κατώτατο μισθό την 1η Απριλίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό.

Για την τελική απόφαση που θα λάβει ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης τον Μάρτιο και θα την καταθέσει προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει το υψηλός κόστος της ενέργειας. Τα περιθώρια που έχουν διαμορφωθεί, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι ασφυκτικά, κάτι που αναμένεται να συνυπολογιστεί από το Οικονομικό Επιτελείο.

Η όποια αύξηση του κατώτατου μισθού,  πάντως, δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αντίστοιχη άνοδο των αμοιβών για όσους λαμβάνουν τριετίες και έχουν προσληφθεί μετά τον Φεβρουάριο του 2012. Αιτία είναι ότι διατηρείται σε ισχύ η μνημονιακή διάταξη, σύμφωνα με την οποία, οι τριετίες παραμένουν «παγωμένες», μέχρι να υποχωρήσει η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό. Για το 2023, η ανεργία προβλέπεται να «τρέξει» με 12,5%, σύμφωνα με την εκτίμηση που έχει καταγραφεί επίσημα στον προϋπολογισμό.

Το κρίσιμο μέγεθος,  σύμφωνα με ειδικούς στην Κοινωνική Ασφάλιση, είναι εάν η όποια αύξηση των κατώτατων αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, θα συμπαρασύρει ή όχι προς τα πάνω και τους μισθούς,  ανά κλάδο της οικονομίας. Θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραφούν νέες κλαδικές συμβάσεις εργασίας, που θα αποφέρουν υψηλότερες αποδοχές και φυσικά, να εφαρμοστούν από τους εργοδότες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ