Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου, 2024
18.9 C
Athens

Κατώτατος μισθός: Τα «μυστικά» του μαθηματικού τύπου

Δύο νέοι δείκτες που θα δημιουργηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και θα ενταχθούν στο μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα προσδιορίζεται ο κατώτατος μισθός από το 2028, θα παίζουν καθοριστικό ρόλο στο νέο μοντέλο μαζί με τα βασικά μεγέθη του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας. Πρόκειται για τις εξής κρίσιμες παραμέτρους:

α) Για το δείκτη μεταβολής μισθών που θα χρησιμοποιείται στο μέλλον και για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών.

β) Για το δείκτη τιμών καταναλωτή για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών.

Όπως έχουν δείξει οι έρευνες τα φτωχά νοικοκυριά καταναλώνουν το 55% του εισοδήματός τους για τρόφιμα, στέγη και ενέργεια. Επιπλέον το χαμηλότερο 20% του εισοδημάτων επηρεάζεται από τον πληθωρισμό κατά 0,28 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από το 20% των νοικοκυρών με το υψηλότερο εισόδημα και κατά 0,17 ποσοστιαίες μονάδες από το γενικό μέσο επίπεδο του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο νέος τρόπος υπολογισμού με βάση τα σημερινά οικονομικά μεγέθη δεν θα έδινε και πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα  όσον αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος ανέρχεται φέτος στα 830 ευρώ μεικτά (707 ευρώ καθαρά). Θα μπορούσαν να καταγραφούν μόνο μικρές αποκλίσεις της τάξης των 10-15 ευρώ.

Το 2025 η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού θα παραμείνει ίδια με τη διαφορά ότι θα συσταθεί σε σώμα με ενισχυμένο ρόλο η Επιτροπή Διαβούλευσης στην οποία θα συμμετέχουν και οι κοινωνικοί εταίροι και Φορείς της Οικονομίας (ΕΛΣΤΑΤ, ΤτΕ). Στόχος της επιτροπής είναι να ξεκινήσει η διαδικασία προσδιορισμού των βασικών αποδοχών, με το νέο μοντέλο, όσο και αν αυτό επί της ουσίας θα εφαρμοστεί τρία χρόνια αργότερα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ