Το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ διαμορφώθηκε στο γ’ τρίμηνο του έτους στα 324 εκατ. ευρώ, σημαντικά μικρότερο κατά 697 εκατ. ευρώ, από το 1,02 δισ. ευρώ, που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Το στοιχείο αυτό αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, με δεδομένο ότι ο Φορέας, κάθε μήνα είναι υποχρεωμένος να διαθέτει περισσότερα από 2,5 δισ. ευρώ, για την καταβολή των συντάξεων! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που συμπεριέλαβε στην έκθεσή του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ως αιτία της υστέρησης της πορείας του ΕΦΚΑ φέτος, δεν είναι τα έσοδα, που έχουν αυξηθεί κατά 1,96 δισ. ευρώ, αλλά οι δαπάνες που αυξήθηκαν ακόμα περισσότερο, κατά 2,66 δισ. ευρώ, την ίδια περίοδο, ως απόρροια της μείωσης των ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων, σε κύριες και σε επικουρικές συντάξεις.
Αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο ΚΕΑΟ, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, διαπιστώνει ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, από το 1.630.292 οφειλέτες με συνολικό χρέος 47,2 δισ. ευρώ, το 41,9% ή 683.285 φυσικά και νομικά πρόσωπα, είχαν οφειλές από 500 έως 10.000 ευρώ έκαστος. Όμως, στο συγκεκριμένο εύρος συγκεντρώνεται μόλις το 9,8% των κύριων οφειλών.
Πάντως ως προς την πορεία της αγοράς εργασίας, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, θέτει ως προϋπόθεση τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία, για να διατηρηθεί η δυναμική που καταγράφεται στην αποκλιμάκωση της ανεργίας. Στην έκθεση του γ’ τριμήνου του τρέχοντος έτους, το ΓΠΒ διαπιστώνει ότι συνεχίζεται η σημαντική αύξηση των κενών θέσεων εργασίας, που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανήλθαν στις 36.681, περισσότερες κατά 51,3%, συγκριτικά με τις 24.324 που είχαν προκύψει το γ’ τρίμηνο του 2022, δηλαδή πριν από ακριβώς ένα έτος. Γι’ αυτό ακριβώς, προτείνεται να συνεχιστεί η ταχεία εφαρμογή του σχεδίου Ελλάδα 2.0 για να γίνουν επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και δεξιότητες. Επίσης, ζητείται να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη διασύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την παραγωγική διαδικασία και με τις επιχειρήσεις, αλλά και να προχωρήσουν και άλλο οι ιδιωτικές επενδύσεις. Όλα αυτά αποτελούν αναγκαίες συνθήκες, ώστε να συνεχιστεί η πτώση της ανεργίας, που έφτασε στο 9,6% τον Οκτώβριο.
Ο Δείκτης Μισθολογικού Κόστους, παρουσίασε αύξηση 5,9% το γ’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Υπενθυμίζεται ότι κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2022 με το 2021, η ετήσια αύξηση είχε ανέλθει στο 9,5%.