Οι Επιτροπές, που θα αναλάβουν τον έλεγχο των εκατοντάδων ενστάσεων που έχουν υποβληθεί για κραυγαλέες περιπτώσεις λαθών στις απονομές των συντάξεων, καθυστερούν να συσταθούν, προκαλώντας black out στον ΕΦΚΑ.
Οι σχετικές αποφάσεις από το ΔΣ του ΕΦΚΑ, έχουν ληφθεί, η έγκριση για την δημιουργία μίας Επιτροπής ανά Διεύθυνση, έχει δοθεί και τώρα απομένει να προχωρήσει η διαδικασία από το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρόβλημα εντοπίζεται στην στελέχωση των Επιτροπών. Έχει παρατηρηθεί σημαντική καθυστέρηση στον ορισμό των εκπροσώπων που πρέπει να υπάρχουν στις επιτροπές από τους κοινωνικούς εταίρους, ιδιαίτερα όσους εκπροσωπούν την πλευρά των εργοδοτών.
Με δεδομένο όμως ότι βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η αυτοματοποιημένη έκδοση των συντάξεων, αλλά και η απονομή τους μέσω της διαδικασίας «εμπιστοσύνης», υπάρχει περιθώριο τριών μηνών από την υποβολή της ένστασης μέχρι την εκδίκασή της. Στην συνέχεια θα πρέπει να εκδοθεί σχετική διορθωτική απόφαση, αν η Επιτροπή δικαιώσει τον ασφαλισμένο και αποδεχτεί τα στοιχεία που θα υποβληθούν. Αν όμως παρέλθει το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να πρέπει ο ασφαλισμένος να καταφύγει στα αρμόδια δικαστήρια για να βρει το δίκιο του. Ακόμα χειρότερα με τις συντάξεις του Δημοσίου, καθώς δεν προβλέπεται καν η σύσταση Επιτροπής. Απλώς, η υποβολή ένστασης εξετάζεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο, διαδικασία που μπορεί να καθυστερήσει 2-4 χρόνια!
Για όλους αυτούς τους λόγους, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που επίκειται να κατατεθεί τον Σεπτέμβριο, ειδική διάταξη, που θα απλοποιεί την διαδικασία σύστασης Επιτροπών. Επίσης, θα δίνεται ο απαραίτητος χρόνος ώστε να μην υπάρξει στο μέλλον πρόβλημα ελέγχου των ενστάσεων.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση συνταξιούχου εκπαιδευτικού, τρίτεκνου, ο οποίος είχε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης, θεωρώντας ότι έχει συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης. Έτσι ανέμενε να συνταξιοδοτηθεί λαμβάνοντας ικανοποιητική κύρια σύνταξη. Από αυτά τα 40 έτη ασφάλισης όμως, τα 5,5 έτη ήταν χρόνος ασφάλισης προερχόμενος από τον πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Επίσης, ο συγκεκριμένος ασφαλισμένος, είχε υποβάλλει αίτηση τόσο για αναγνώριση στρατιωτικής θητείας, όσο και για πρόσθετη αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης (άλλα 6 έτη). Τελικά, έλαβε σύνταξη, μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος, το οποίο του αναγνώρισε μόλις 28,5 έτη ασφάλισης. Ουσιαστικά, δεν φάνηκαν στο σύστημα τα έτη ασφάλισης που είχαν καταχωρηθεί στο πρώην ΤΕΒΕ, ούτε και εκείνα που προέκυψαν μέσω της εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας και των πλασματικών ετών. Έτσι, η σύνταξή του, υπολογίστηκε στα 780 ευρώ μικτά, αντί για 1.250 ευρώ που ανέμενε ο ίδιος. Στις αρχές Ιουλίου, υποβλήθηκε ένσταση η οποία θα εξεταστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, είναι πιθανό η εκδίκαση της ένστασης να καθυστερήσει 2-4 έτη ακόμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όλο αυτό το διάστημα ο εν λόγω συνταξιούχος θα πρέπει να αποδεχτεί ότι θα ζει με αισθητά μικρότερη σύνταξη από αυτή που δικαιούται. Επίσης, θα προκύψει αντίστοιχα μικρότερη και η επικουρική σύνταξη που θα λάβει. Όταν επέλθει η δικαίωσή του από το αρμόδιο δικαστήριο, ο συνταξιούχος αυτός θα πρέπει να λάβει και αναδρομικά ποσά, που υπολογίζονται στα επίπεδα των 20.000 – 25.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, στον ΕΦΚΑ έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχουν συντάξεις οι οποίες εκδίδονται με το αυτοματοποιημένο σύστημα, αλλά μετά δεν εντοπίζονται από τους εισηγητές στα υποκαταστήματα. Έτσι, φαίνεται ότι οι συντάξεις έχουν ολοκληρωθεί, η εκκρεμότητα έχει καλυφθεί, αλλά η σύνταξη δεν έχει απονεμηθεί στον τελικό δικαιούχο!