Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024
27.9 C
Athens

Κίνδυνος περικοπών στις συντάξεις χηρείας – Παρέμβαση ΕΝΔΙΣΥ

Τον κίνδυνο των περικοπών που διατρέχουν χιλιάδες συντάξεις χηρείας που καταβάλλονται σε δικαιούχους που προέρχονται από τον Ιδιωτικό Τομέα, καταγγέλλει το ΕΝΔΙΣΥ ζητώντας ειδική νομοθετική παρέμβαση από την Κυβέρνηση. Το Ενιαίο Δίκτυο των Συνταξιούχων, υπογραμμίζει ότι έως τώρα, η διάταξη που ορίζει πως οι συντάξεις χηρείας θα χορηγούνται στο 70% του αρχικού ποσού για μία τριετία και μετά θα υποχωρούν στο ήμισυ, εφαρμόζεται μόνο για όσους προέρχονται από το Δημόσιο Τομέα και από τον ΟΓΑ. Το εν λόγω μέτρο χαρακτηρίζεται ως «άδικο» και ως εκ τούτου, τονίζεται ότι δεν πρέπει η Κυβέρνηση να το επεκτείνει στον ιδιωτικό τομέα.

Αντίθετα, το ΕΝΔΙΣΥ ζητάει να αλλάξει ο νόμος και να επιστραφούν τα χρήματα που περικόπηκαν στους δικαιούχους από το 2020 και μετά. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή το μέτρο επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, τότε τονίζεται ότι «υπάρχει ο κίνδυνος να είναι δεκάδες χιλιάδες οι δικαιούχοι που θα τύχουν νέων περικοπών στις συντάξεις χηρείας που λαμβάνουν, ενώ θα κληθούν να επιστρέψουν και αναδρομικά ποσά προς τα Δημόσια Ταμεία, καθώς το μέτρο θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί από τον Οκτώβριο του 2020».

Το ΕΝΔΙΣΥ υπενθυμίζει ότι το συγκεκριμένο μέτρο, θεσμοθετήθηκε το 2016, εν μέσω Μνημονίων και βαθιάς Οικονομικής Κρίσης. Τώρα όμως, το 2024, με την Ελλάδα να καταγράφει ρυθμούς ανάπτυξης της Οικονομίας, δεν πρέπει να εφαρμοστεί.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ