Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.8 C
Athens

Κάλλιο αργά παρά ποτέ! Ο Βρούτσης «θυμήθηκε» την 13η σύνταξη χάρη στο ΕΝΔΙΣΥ – «Τυχεροί» 101.551 δικαιούχοι

Επιτέλους! Έπρεπε να περάσει ενάμιση έτος και πάρα πολλές παρεμβάσεις από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, ώστε να αντιληφθεί η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το λάθος της και να το διορθώσει. Έστω και έτσι, εξοφλήθηκε ένα χρέος που είχε δημιουργηθεί, σε σχέση με την καταβολή της 13ης σύνταξης! Όσο και αν η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν θέλει να λέει «ούτε τ’ όνομα» και να μιλάει για «έκτακτη ενίσχυση», η πραγματικότητα είναι ότι βρέθηκε το πρόβλημα με τη «13η σύνταξη» και, επιτέλους, αντιμετωπίστηκε!

Ένα πρόβλημα που δεν θα είχε αναδειχθεί εάν δεν είχε προηγηθεί παρέμβαση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. Με διαδοχικές επιστολές ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, το ΕΝΔΙΣΥ ανέδειξε το πρόβλημα, ενώ στις 27 Ιουλίου είχε πραγματοποιηθεί ειδική συνάντηση με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, με σκοπό την επίλυσή του. Εκεί, ο διοικητής Χρήστος Χάλαρης δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και φτάσαμε λίγο πριν από τα… Χριστούγεννα, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που τους οφείλονται.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, πάντως επιμένει να… πανηγυρίζει για ένα πρόβλημα που δημιούργησε ο ίδιος!

Εξηγούμαστε:

Με βάση τα επίσημα πλέον, στοιχεία του υπουργείου Εργασίας η 13η σύνταξη θα καταβληθεί σε 101.551 περιπτώσεις σημερινών συνταξιούχων. Πρόκειται για οφειλή που έπρεπε να καταβληθεί ήδη από τον Μάιο του 2019, κάτι που δεν έγινε. Ο λόγος είναι ότι, όπως παραδέχεται το υπουργείο Εργασίας, «κατά την ημερομηνία αυτή, οι συντάξεις των συγκεκριμένων περιπτώσεων δεν είχαν απονεμηθεί, δηλαδή ήταν σε πολύχρονη εκκρεμότητα η απονομή τους και, συνεπώς, δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί η έκτακτη ενίσχυσή τους».

Αυτό που δεν λέει το υπουργείο Εργασίας είναι ότι με την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019, αποτέλεσε «πολιτική επιλογή» η κατάργηση του μέτρου της 13ης σύνταξης. Ένα μέτρο που απέφερε στους συνταξιούχους το ποσό του 1 δισ. ευρώ και το οποίο είχε θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ως μόνιμο μέτρο! Δηλαδή το ίδιο ποσό επρόκειτο να δοθεί στους συνταξιούχους και το 2020. Επειδή όμως η κυβέρνηση της ΝΔ, ως πολιτική επιλογή, αποφάσισε να καταργήσει το συγκεκριμένο μέτρο, δεν ασχολήθηκε με το να καλύψει τυχόν εκκρεμότητες από τη χορήγησή του. Έτσι, βρέθηκαν αυτοί οι 101.551 συνταξιούχοι που ενώ έπρεπε, δεν έλαβαν το συγκεκριμένο βοήθημα επί ενάμιση έτος…

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική πληρωμή των 101.551 περιπτώσεων που λαμβάνουν σήμερα την έκτακτη ενίσχυση είναι 24.509.971 ευρώ. Επίσης, οικονομική ενίσχυση θα λάβουν και 3.170 περιπτώσεις συνταξιούχων ανασφάλιστων και δικαιούχων του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης υπερήλικων από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α.

Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν μέχρι την Παρασκευή 4/12 στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ