Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.5 C
Athens

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ: Το 12% των εργαζομένων παίρνει «μισθό πείνας» μέχρι 200 ευρώ!

Με ένα «γενναίο» πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, θα αντιμετωπιστεί το σοβαρότατο πρόβλημα απασχόλησης που υπάρχει στη χώρα. Αυτή είναι η θέση του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, που παρουσίασε συγκλονιστικά στοιχεία για την κατάσταση στην αγορά εργασίας. Ίσως το πλέον ανατριχιαστικό από αυτά είναι ο αριθμός των εργαζόμενων που εισπράττουν μισθό «πείνας» έως 200 ευρώ το μήνα, ο οποίος κατά το β’ τρίμηνο του 2020 έφτασε στο 12%. Πρόκειται για τεράστια αύξηση αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι σε προηγούμενη αντίστοιχη καταγραφή ήταν μόλις 1% το αντίστοιχο ποσοστό…

Το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προτείνει ως λύση, στο ειδικό δελτίο οικονομικών εξελίξεων που εξέδωσε, να δημιουργηθεί πρόγραμμα απασχόλησης κοινωφελούς εργασίας, που θα απορροφήσει έως 300.000 ανέργους, αλλά και άτομα που βρίσκονται ενταγμένα στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Ένα πρόγραμμα που θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους ΟΤΑ και το οποίο θα παρέχει τον κατώτατο μισθό, ως εγγυημένη αμοιβή για όσους συμμετάσχουν σε αυτό. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα απορροφήσει 75.000 ωφελούμενους, οι οποίοι θα αυξάνονται κάθε τρίμηνο κατά αντίστοιχο αριθμό! Εκτιμάται ότι με τον κατάλληλο προγραμματισμό, θα μπορούσε να γίνει εκκίνηση κατά το β’ τρίμηνο του 2021, με δαπάνη που θα ανέρχεται στα 630 εκατ. ευρώ, ανά τρίμηνο.

Το Ινστιτούτο προέβη σε αυτή την πρόταση, καθώς διαπίστωσε την δραματική μείωση της απασχόλησης και τη συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων. Μάλιστα, εκτιμάται ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, που δόθηκαν από την ΕΛΣΤΑΤ στη δημοσιότητα και αναφέρονται στον μήνα Αύγουστο, δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα! Υπενθυμίζεται ότι, κατά το συγκεκριμένο μήνα είχε καταγραφεί ανεργία 16,8%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 770.000 ανέργους. Αιτία που «αποκρύπτεται» η πολύ χειρότερη εικόνα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, είναι το μέτρο της αναστολής εργασίας. Όσοι εργαζόμενοι έχουν αναγκαστεί να τεθούν σε αυτό το καθεστώς πάνω από τρεις μήνες, ή λαμβάνουν λιγότερο από το 50% του μισθού τους, δεν λογίζονται ως άνεργοι, αλλά εντάσσονται στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό. Έτσι αλλοιώνεται το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος…

Από τα υπόλοιπα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ προκύπτουν τα εξής:

  • Σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019, η απασχόληση μειώθηκε κατά 50.000 άτομα τον Απρίλιο και κατά 155.000 άτομα τον Μάιο. Έκτοτε, οι μεταβολές στην απασχόληση παραμένουν αρνητικές και, δεδομένου του δεύτερου lockdown, αναμένεται να παραμείνουν αρνητικές.
  • Μόνο κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, περισσότερα από 30.000 άτομα σε θέσεις εκ περιτροπής και μερικής απασχόλησης έχασαν τη θέση εργασίας τους.
  • Μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου οι αντίστοιχες απολύσεις ξεπέρασαν τις προσλήψεις, με αποτέλεσμα οι καθαρές ροές ευέλικτης απασχόλησης να είναι αρνητικές (-7,5% κατά μέσο όρο).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ