Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
16.4 C
Athens

Η Ώρα των Συνταξιούχων: Αναδρομικά, φορολόγηση και νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπ. Οικονομικών (video)

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν στον υπουργείο Οικονομικών την Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου, στις 10 το πρωί, οι συνταξιούχοι. Η φορολόγηση των αναδρομικών που έλαβαν πριν από ένα έτος, αποτελεί τη βασική αιτία της κινητοποίησης. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν επίσης την επαναφορά της 13ης σύνταξης για όλους, αντί του επιδόματος των 250 ευρώ που θα χορηγήσει σε λίγες μέρες η κυβέρνηση, σε ένα μικρό μέρος εξ αυτών. Τα βασικά τους αιτήματα αναδείχτηκαν από την Ώρα των Συνταξιούχων, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη για περαιτέρω και ουσιαστική στήριξη του Συστήματος Υγείας, αφού εν μέσω πανδημίας, οι συνταξιούχοι πλήττονται ανεπανόρθωτα, με τη ζωή τους να βρίσκεται σε κίνδυνο.

Η εκπομπή ασχολήθηκε και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, αφού το ΕΝΔΙΣΥ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος του ΕΦΚΑ, για τα λάθη που έχουν διαπιστωθεί. Αναλύθηκαν μια σειρά από παραδείγματα και ο πρόεδρος του Δικτύου, Νίκος Χατζόπουλος, δεσμεύτηκε την ερχόμενη εβδομάδα, να παρουσιαστούν διεξοδικά, όσο γίνεται περιπτώσεις, όπου εντοπίστηκαν κραυγαλέα λάθη.

Η «Ώρα…» ανέδειξε και το ζήτημα των πλασματικών ετών ασφάλισης. Τονίστηκε ότι με νεότερη εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας, αποσαφηνίζεται το καθεστώς και πλέον, οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα επιλογής, ακόμα και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2021, να καταφύγουν στη λύση της συνταξιοδότησης, αξιοποιώντας και τον πλασματικό χρόνο ασφάλισης.

Δείτε εδώ την εκπομπή:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ