Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
14.2 C
Athens

Σάλος από το επίδομα των 250 ευρώ – Ποιοι είναι οι λίγοι «τυχεροί» συνταξιούχοι που θα το λάβουν (video)

Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση, άσκησε η Ώρα των Συνταξιούχων, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα χορηγηθεί επίδομα 250 ευρώ στους συνταξιούχους. Επισημάνθηκε με στοιχεία, ότι οι τελικοί «τυχεροί» που θα λάβουν αυτό το πενιχρό επίδομα, θα είναι μόνο όσοι έχουν κύρια σύνταξη, στα επίπεδα των 450 ευρώ! Τα κριτήρια που έχουν διαρρεύσει, άτυπα, από το υπουργείο Εργασίας, περιορίζουν πάρα πολύ τους δικαιούχους. Έτσι όμως αδικούνται πάνω από 1,7 εκατ. συνταξιούχοι που για άλλο ένα έτος, θα μείνουν χωρίς την παραμικρή οικονομική στήριξη. Όπως τονίστηκε στην εκπομπή, η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη, με την ακρίβεια και τις ανατιμήσεις να κάνουν θραύση. Συνεπώς, η στήριξη της κυβέρνησης θα έπρεπε να περιλαμβάνει το σύνολο των συνταξιούχων και όχι ένα μικρό μέρος…

Η «Ώρα…» ασχολήθηκε και με το «καυτό» θέμα των απονομών συντάξεων. Με καλεσμένο τον πρόεδρο των συμβασιούχων, Γιώργο Δημητριάδη, σχολιάστηκε η ξαφνική απόφαση του ΕΦΚΑ να προσλάβει άμεσα 100 εργαζόμενους, με συμβάσεις έργου. Ο κ. Δημητριάδης μίλησε για «θολό» τοπίο, καθώς οι προσλήψεις θα γίνουν εκτός ΑΣΕΠ, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά. Επίσης, τονίστηκε ότι εάν είχε γίνει η επιλογή να επαναπροσληφθούν οι 683 συνταξιούχοι που εργάζονταν στον ΕΦΚΑ, στο πόστο της απονομής των συντάξεων, οι σημερινές εκκρεμότητες (πάνω από 122.000 για κύρια σύνταξη και πάνω από 350.000 συνολικά), μέσα σε 3-4 μήνες, θα είχαν εξαλειφθεί…

Από το βήμα της εκπομπής, ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, προανήγγειλε κινητοποίηση των συνταξιούχων την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Αφορμή είναι η πρόσθετη φορολόγηση που υπόκεινται στα αναδρομικά που έλαβαν οι συνταξιούχοι πριν από ένα έτος, αλλά και το επίδομα των 250 ευρώ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Γίνεται λόγος για εμπαιγμό και για τεράστια αδικία σε βάρος των συνταξιούχων και γι’ αυτό θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Παράλληλα την ερχόμενη Παρασκευή, 3 Δεκεμβρίου, θα εκδικαστεί στο ΣτΕ, η αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης Χατζηδάκη, με την οποία οι δικηγόροι και οι λογιστές, έχουν ενταχθεί στην απονομή των συντάξεων. Από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, θα κριθεί εάν είναι σύννομη ή όχι αυτή η επιλογή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή «Ώρα των Συνταξιούχων» ήταν επετειακή, καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος διαδικτυακής παρουσίας της εκπομπής, μέσω της φιλόξενης δημοσιογραφικής ομάδας του The Caller.

Δείτε εδώ την εκπομπή:

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ