Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
22.9 C
Athens

Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ επιστρέφει ελάχιστα, σε σχέση με τα 80δις ευρώ που κόπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους. Ο αγώνας συνεχίζεται.

Αθήνα 15 Ιουλίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΔΙΣΥ: Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ επιστρέφει ελάχιστα, σε σχέση με τα 80δις ευρώ που κόπηκαν με τους μνημονιακούς νόμους. Ο αγώνας συνεχίζεται.

 

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων δηλώνει δυσαρεστημένο για την «Σολομώντεια λύση» που δίνει η απόφαση του ΣτΕ, αφού επιστρέφει στους συνταξιούχους ελάχιστα, σε σχέση με τα 80 δισ. ευρώ που ήταν το σύνολο των περικοπών. Το ΕΝΔΙΣΥ  ήταν και παραμένει στο πλευρό των συνταξιούχων για συνέχιση του αγώνα με σκοπό την αποκατάσταση του δικαίου και την επιστροφή όλων των περικοπών.

Το ΕΝΔΙΣΥ τονίζει ότι:

Η απόφαση του ΣτΕ (1439/20) για τα αναδρομικά των συνταξιούχων έχει τα εξής σκέλη:

  • Όλοι εκείνοι που έχουν καταθέσει αγωγές έως το 2015 πρόκειται να λάβουν αναδρομικά ποσά από το 2013 έως το Μάιο του 2016.
  • Όσοι έχουν προσφύγει στα αρμόδια δικαστήρια μετά τον Ιούνιο του 2015, θα λάβουν ποσά μόνο για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016
  • Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ δεν δίνονται αναδρομικά ποσά για την περίοδο μετά τον Μάιο του 2016.
  • Παραμένει νομικά ανοιχτό το θέμα άσκησης αγωγών από τους συνταξιούχους για το εντεκάμηνο Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 για όσους δεν έχουν ακόμα καταθέσει.

Αποτελεί άξιο απορίας γιατί το ΣτΕ αποφάσισε να αφήσει «στο απυρόβλητο» την χρονική περίοδο από τον Μάιο του 2016 μέχρι την 1.1.2019, όταν δηλαδή ενεργοποιήθηκε η σχετική διάταξη του Νόμου Κατρούγκαλου για τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τη δημιουργία της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς»

Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων ξεκαθαρίζει ότι ο αγώνας αφορά το σύνολο των περικοπών, που πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια των μνημονίων. Άρα, διεκδικούμε ποσά που περικόπηκαν έως τέλη του 2018 από τους συγκεκριμένους νόμους του 2012.

Η απόφαση του ΣτΕ αφήνει πολλά νομικά ζητήματα ανοιχτά και το ΕΝΔΙΣΥ στηρίζει την άποψη για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη δικαίωση των συνταξιούχων.

Κύριοι της Κυβέρνησης, ζητάμε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση που θα επαναφέρει τις συντάξεις στα επίπεδα πριν τις μνημονιακές περικοπές.

                        ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

                                                                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
               Ν.Χατζόπουλος

                             Μουρίκη Πόπη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ