Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
28 C
Athens

Ζαχαροπλαστεία: Αυξήσεις μισθών φέρνει η Νέα Κλαδική Σύμβαση Εργασίας – Τι ισχύει ανά κατηγορία

Νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΚΣΣΕ) διετούς διάρκειας, με συνολικές αυξήσεις 15% για περίπου 15.000 εργαζόμενους στα ζαχαροπλαστεία όλης της χώρας, τέθηκε σε ισχύ και με αναδρομικότητα από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Ο κατώτατος οριοθετημένος μισθός, ανέρχεται στα 830 ευρώ για τους βοηθούς σε καταστήματα και εργαστήρια ζαχαροπλαστικής και φτάνει στα 862,95 ευρώ για τους τεχνίτες. Από την 1η Ιανουαρίου 2025, οι νέοι βασικοί μισθοί του κλάδου αυξάνονται εκ νέου και διαμορφώνονται στα 871,50 ευρώ και 906,10 ευρώ αντίστοιχα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), διατηρούνται στο ακέραιο όλοι οι θεσμικοί όροι της ΚΣΣΕ, ενώ οι τριετίες επιφέρουν αύξηση με 5% επί του βασικού μισθού. Επίσης, στη συγκεκριμένη Σύμβαση θα ισχύουν έξι τριετίες και όχι τρεις, όπως είναι θεσμοθετημένο για τον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα.

Η σύμβαση δεσμεύει περίπου 5.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται πανελλαδικά στον κλάδο της ζαχαροπλαστικής (εργαστήρια και καταστήματα). Απομένει από το Υπουργείο Εργασίας, να κηρύξει ως γενικών υποχρεωτική τη Σύμβαση, ώστε να μπορεί να επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ