Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
25.6 C
Athens

ΕΦΚΑ: «Ανοίγει η ψαλίδα» του ελλείμματος – Μοναδική ελπίδα οι αναστολές συμβάσεων

Στις αναστολές συμβάσεων έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στον ΕΦΚΑ για να «σωθεί» η χρονιά. Το έλλειμμα ολοένα και αυξάνεται, ως αποτέλεσμα των προβλημάτων στην απασχόληση και στην καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, που έχει δημιουργήσει η πανδημία. «Σανίδα σωτηρίας» είναι πιθανό να προσφέρει στον φετινό προϋπολογισμό του Φορέα, μόνο η διαδικασία των αναστολών συμβάσεων! Στο υπερταμείο κύριας και επικουρικής ασφάλισης, περιμένουν «πώς και πώς», να εισρεύσουν τα κονδύλια που οφείλονται από το Δημόσιο, για να καλυφθεί το σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, σε όσους τέθηκαν σε αυτό το καθεστώς, λόγω πανδημίας. Σε διαφορετική περίπτωση,  τα ελλείμματα, μήνα με το μήνα δείχνουν να αυξάνονται…

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Αύγουστο το ταμειακό έλλειμμα του Φορέα, διογκώθηκε ακόμα περισσότερο, κατά 167 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου το «άνοιγμα» έφτασε τα 952 εκατ. ευρώ. Αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εκτιμούν ότι και τον Σεπτέμβριο τα έσοδα δεν κυμάνθηκαν σε υψηλά επίπεδα. Αντίθετα, οι δαπάνες κινήθηκαν ανοδικά, μιας και κατά το συγκεκριμένο μήνα, υπήρξε έστω και περιορισμένη, καταβολή αναδρομικών ποσών. Έτσι, θεωρείται πιθανό το έλλειμμα να ξεπέρασε στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου το 1,15 δισ. ευρώ!

Η κατάσταση όμως αναμένεται να βελτιωθεί άρδην, μόλις καταβληθούν στον ΕΦΚΑ τα ποσά που οφείλονται από τις ασφαλιστικές εισφορές δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων που τέθηκαν από την αρχή της χρονιάς, σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Άνοιξη, ξεπέρασαν τις 600.000 οι εργαζόμενοι που αναγκαστικά, βίωσαν τη διαδικασία αναστολής σύμβασης. Μια διαδικασία που μπορεί να κρίθηκε απαραίτητη για υγειονομικούς λόγους, ώστε να περιοριστεί η πανδημία, όμως την ίδια στιγμή προκάλεσε τεράστια απώλεια εσόδων για τον Φορέα. Τα ποσά που οφείλονται από το Δημόσιο, υπερβαίνουν αθροιστικά το 1 δισ. ευρώ. Από αυτά, την «μερίδα του λέοντος» την λαμβάνει ο ΕΦΚΑ, δηλαδή πάνω από 600 εκατ. ευρώ. Τα υπόλοιπα θα καταλήξουν στον ΕΟΠΥΥ και  στον ΟΑΕΔ.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η μεταφορά κονδυλίων, που ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί, θα αλλάξει εντελώς την εικόνα του Ταμείου. Αυτή είναι και η βασική παράμετρος, που το Οικονομικό Επιτελείο, προέβλεψε ότι στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς,  ο ΕΦΚΑ θα καταφέρει να έχει πλεόνασμα, ύψους 442 εκατ. ευρώ!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ