Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
26.6 C
Athens

Ευρωπαϊκά Συνδικάτα: Μανιφέστο 12 προτάσεων στήριξης της αγοράς εργασίας για τις Ευρωεκλογές

Παρέμβαση στις επικείμενες Ευρωεκλογές, επιδιώκουν τα Ευρωπαϊκά Συνδικάτα, καταθέτοντας στο δημόσιο διάλογο, δέσμη- μανιφέστο 12 μέτρων για την στήριξη των εργαζομένων στην ΕΕ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης συμφωνίας» για την επόμενη πενταετία.

Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), κάνει λόγο για ένα «όραμα», ώστε να διαμορφωθεί ένα Κοινοβούλιο και μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή «που θα δεσμευτούν να εργαστούν για μια δίκαιη Ευρώπη με ασφαλείς θέσεις εργασίας, αξιοπρεπείς αμοιβές, άριστες δημόσιες υπηρεσίες, δικαιώματα για τις γυναίκες και ισότητα για όλους, ισχυρά εργατικά δικαιώματα, ενισχυμένες συλλογικές διαπραγματεύσεις και κοινωνικό διάλογο».

Τα Συνδικάτα επιμένουν να ζητούν να απορριφθεί η συνεργασία με ακροδεξιές δυνάμεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε άλλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ο στόχος είναι η Ευρώπη να αποτελέσει έναν «εξαιρετικό τόπο για να ζεις, να εργάζεσαι, να μεγαλώνεις τα παιδιά σου, να φροντίζεις τους αγαπημένους σου, να συνταξιοδοτείσαι και να γερνάς».

Στο πλαίσιο αυτό, τα 12 μέτρα που προτείνει η ΣΕΣ, στην οποία ανήκει και η ΓΣΕΕ, έχουν ως εξής:

  • Καλύτερες θέσεις εργασίας και εισοδήματα.

Ζητείται να αναληφθεί δράση από την ΕΕ για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εισοδημάτων, συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων. Επισημαίνεται ότι η Ευρώπη χρειάζεται αύξηση μισθών και πρέπει να θεσπιστεί ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο σύγκλισης των εισοδημάτων και των συνθηκών εργασίας.

 

  • Να τερματιστεί η επισφαλής εργασία και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας.

Στόχος είναι να διασφαλιστούν τα νομικά δικαιώματα για μόνιμες συμβάσεις πλήρους απασχόλησης και να απαγορευτεί η πρακτική άσκηση χωρίς αμοιβή. Επίσης να προστατευτούν τα δικαιώματα των τηλεργαζόμενων.

 

  • Στήριξη των συνδικάτων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του κοινωνικού διαλόγου.

Ζητείται μεταξύ άλλων, η αύξηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων να συνδυαστεί με μια φιλόδοξη μεταφορά της Οδηγίας για τους Επαρκείς Κατώτατους Μισθούς.

 

  • Ασφαλής εργασία.

Στις προτάσεις της ΣΕΣ συγκαταλέγεται και η βελτίωση και επέκταση της νομοθεσίας της ΕΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία, καθώς και άλλων Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών για μηδενικούς θανάτους στην εργασία.

 

  • Απόρριψη της λιτότητας – Οικονομία για τους ανθρώπους και τον πλανήτη.

Δίνεται έμφαση στην προώθηση ενός άλλου οικονομικού μοντέλου, με επίκεντρο την πραγματική οικονομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, την αξιοπρεπή εργασία και την αναδιανομή μέσω δίκαιης και προοδευτικής φορολογίας.

 

  • Ισχυρή βιομηχανική πολιτική και δημόσιες υπηρεσίες.

Στόχος είναι να υπάρξουν σοβαρές, αποτελεσματικές δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις που θα στηρίζουν ποιοτικές θέσεις εργασίας και την κοινωνική πρόοδο.

 

  • Δημόσια χρηματοδότηση για κοινωνική πρόοδο.

Προτείνεται να αναθεωρηθούν οι κανόνες της ΕΕ για δημόσιες συμβάσεις, ώστε να διασφαλίζεται ότι το δημόσιο χρήμα κατευθύνεται σε οργανισμούς που σέβονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και των συνδικάτων.

 

  • Να διασφαλιστούν οι δίκαιες μεταβάσεις.

Προτεραιότητα αποτελεί να δοθούν εγγυήσεις για έναν δίκαιο, ανθρωποκεντρικό ψηφιακό μετασχηματισμό και για αποτελεσματική ρύθμιση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

  • Καταπολέμηση του κοινωνικού ντάμπινγκ και της απάτης.

Να θεσπιστεί ένα γενικό νομικό πλαίσιο στην ΕΕ, που θα περιορίζει την υπεργολαβία, αλλά και να υπάρξει πιο αποτελεσματική Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας.

 

  • Ορθή προσέγγιση της μετανάστευσης και του ασύλου σε δικαιωματική βάση.

Να ενισχυθούν οι ασφαλές, νόμιμες και τακτικές μεταναστευτικές οδοί και παράλληλα να υπάρξει ενδυνάμωση της προστασίας, των δικαιωμάτων και της υποστήριξης μεταναστών και αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ.

 

  • Ένας προοδευτικός ρόλος για την Ευρώπη στον κόσμο.

Η ΕΕ να ενεργεί σε παγκόσμιο επίπεδο και μέσω της εμπορικής της πολιτικής, σύμφωνα με το κοινωνικό της μοντέλο, για την προώθηση της ειρήνης, της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της παγκόσμιας οικονομικής δικαιοσύνης, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

 

  • Μια δικαιότερη και δημοκρατικότερη Ευρώπη.

Προτείνεται να θεσπιστεί Πρωτόκολλο Κοινωνικής Προόδου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνεται στις Συνθήκες με στόχο την εγγύηση ότι δικαιώματα των εργαζομένων και κοινωνικά δικαιώματα, υπερισχύουν των οικονομικών ελευθεριών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ