Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
26.1 C
Athens

Εργασιακή εξουθένωση (burnout) βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Προβλήματα ψυχικής υγείας και εργασιακή εξουθένωση (burnout) αντιμετωπίζει μεγάλη μερίδα εργαζομένων στην χώρα, σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε το kariera.gr μέσω LinkedIn.

Στην ερώτηση εάν αν έχουν βιώσει burnout και τι το προκάλεσε, το 42%  απάντησε η “έλλειψη ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής”. Το 36% επισήμανε την έλλειψη υποστήριξης, το 14% την ανάθεση μεγάλων ευθυνών, ενώ μόλις 8% ανέφερε ότι δεν έχει βιώσει εξουθένωση.

Eνδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η απάντηση των εργαζομένων  στην υποθετική ερώτηση “αν ζητούσαν ένα δώρο από τον Άγιο Βασίλη, ποιο θα ήταν” με σχεδόν έναν στους δύο (49%) να επιλέγει την  ψυχική υγεία, το 35% χρήματα και το 13% εργασία!

Ιδιαίτερα απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα όσον αφορά την ευαισθητοποίηση των εργοδοτών απέναντι στο burnout και το πώς το εκλαμβάνουν οι εργαζόμενοι.

Σχετικά με το πόσο ευαισθητοποιημένους θεωρούν τους εργοδότες απέναντι στο στην εργασιακή εξουθένωση και τα θέματα ψυχικής υγείας στην εργασία, μόλις 8% απαντούν “όλο και περισσότερο”, ενώ περισσότεροι από τους μισούς (53%) απαντούν πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από αυτό.

Αναφορικά με την προτεραιοποίηση της ψυχικής τους υγείας στη δουλειά, οι ερωτηθέντες υπογράμμισαν την ανάγκη οριοθέτησης. “Θα θέτω όρια και θα λέω ΟΧΙ”, απάντησαν σε ποσοστό 70%, ενώ ακολούθησαν σε ποσοστό 16% το να φεύγουν στην ώρα τους, σε 9% να ζητούν βοήθεια πιο συχνά και σε 6% να κάνουν πιο συχνά διαλείμματα.

Για την καταπολέμηση του burnout, περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες θεωρούν την 4ήμερη εργασία τον πιο αποδοτικό τρόπο αντιμετώπισης από τον εργοδότη, ενώ 38% βρίσκει πως θα ήταν χρήσιμη η διαχείριση του φόρτου εργασίας και μόλις 10% η υποστήριξη της ψυχικής υγείας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ