Ενιαίοι κανόνες παροχών και υγείας από τον ΕΦΚΑ, με πιθανές μειώσεις, παρεμβάσεις στην Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και συντάξεις χηρείας, που επίσης «κρύβουν» περικοπές, είναι τα τρία μεγάλα θέματα που καλείται να διαχειριστεί η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Η νέα υπουργός Εργασίας, παίρνοντας την σκυτάλη από τον Άδωνι Γεωργιάδη, επιστρέφει στο εν λόγω υπουργείο, καθώς είχε διατελέσει ως υφυπουργός για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η κ. Μιχαηλίδου τώρα, μετά την πρόσφατη ψήφιση του εργασιακού και του μίνι-ασφαλιστικού νόμου, θα πρέπει να διαχειριστεί το ζήτημα της εύρεσης προσωπικού, με τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο των μετακλήσεων από χώρες του εξωτερικού. Επίσης, χρειάζεται να αναλωθεί με τη διατήρηση της ανεργίας σε μονοψήφια ποσοστά και τη διαρκή μείωσή της, ενώ θα πρέπει να αποφασίσει ποιο θα είναι το ύψος των αυξήσεων που θα δοθούν στον ιδιωτικό τομέα, μέσω του νέου καθορισμού του κατώτατου μισθού, που αναμένεται να γίνει έως τον Απρίλιο.
Πιο αναλυτικά τα «ανοιχτά θέματα» για την κ. Μιχαηλίδου είναι:
- Ενιαίος κανονισμός παροχών και ασφάλισης: Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα που έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να προκαλέσει μειώσεις στις παροχές εκείνες όπου είναι πιο υψηλές από εκείνες που καταβάλλει το πρώην ΙΚΑ.
- Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ): Πρέπει να επιλεχθεί ο νέος τρόπος καταβολής της συγκεκριμένης εισφοράς, που επιβάλλεται από το 2010 σε πάνω από 600.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Ο απερχόμενος υπουργός είχε παραδεχτεί ότι εξετάζεται νέος τρόπος με μείωση των συντελεστών ή με καταβολή της εισφοράς όχι από το πρώτο ευρώ, όπως γίνεται έως τώρα.
- Συντάξεις χηρείας: Ως το πλέον δυσεπίλυτο θέμα, είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη παρέμβαση ο κ. Γεωργιάδης, αφού εκκρεμεί από το 2020. Σύμφωνα με την σχετική νομοθετική διάταξη, υπάρχει ο κίνδυνος περικοπών σε συντάξεις που καταβλήθηκαν από τότε και εφεξής.
- Αγορά εργασίας: Κομβικής σημασίας είναι η εύρεση εργαζομένων, συνδυαστικά με τη διατήρηση του μονοψήφιου ποσοστού της ανεργίας. Παράλληλα, μένει να καθοριστεί το ύψος του κατώτατου μισθού, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αύξηση στα επίπεδα του 5%. Αυτό σημαίνει ότι η κ. Μιχαηλίδου πρέπει να υπογράψει αύξηση των βασικών αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, στα 820 ευρώ, από 780 ευρώ μικτά, που είναι σήμερα.
- Επίδομα ανεργίας: Άλλο ένα ανοιχτό θέμα, καθώς αναμένεται να επανεξεταστεί ο τρόπος καταβολής του επιδόματος, με πιθανή κλιμάκωση σε πιο υψηλά επίπεδα κατά την πρώτη περίοδο της ανεργίας και μείωση με την πάροδο των μηνών.