Τρίτη, 18 Ιουνίου, 2024
29.3 C
Athens

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ

 Αθήνα 13 Μαρτίου 2020

Α.Π. 10

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών,

Κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Κοιν.: Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας

κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο

 

Κύριε Υπουργέ,

Μετά από την συγκέντρωση – διαμαρτυρία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων στις 14/2/2020, έξω από το Υπουργείο Οικονομικών, συναντηθήκαμε με τους: Υφυπουργό κ. Αποστ. Βεσυρόπουλο και τον διευθυντή του γραφείου του Υπουργού κ. Χρ. Σταϊκούρα, κ. Χρ. Καραπλή, για το γνωστό θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων στους οποίους καταθέσαμε προφορικά τις παρακάτω θέσεις μας:

 • Να ακυρωθούν, ως νόμω παράτυπες, όλες οι πρόσφατες πράξεις Διοικητικού προσδιορισμού φόρου που απεστάλησαν ταχυδρομικά στους συνταξιούχους ή δεν απεστάλησαν.
  • Να διαγραφούν άμεσα οι φόροι, πρόστιμα και προσαυξήσεις που βεβαιώθηκαν από τις ΔΟΥ διότι, μέχρι να γίνει νομοθετική ρύθμιση, και υποβληθούν συμπληρωματικές δηλώσεις και να επαναπροσδιορισθούν οι φόροι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα δυσχεραίνονται πολλαπλώς οι συναλλακτικές δραστηριότητες των φορολογουμένων πολιτών.
  • Να κοινοποιηθούν ηλεκτρονικά ή ταχυδρομικά – νόμιμα, οι βεβαιώσεις με τα αναδρομικά συντάξεων, επιμερισμένα στις χρήσεις-έτη, που αναλογούν και διαχωρισμένα σε ποσά κύριων συντάξεων, επικουρικών, και μερισμάτων, μειωμένα κατά 20%, διότι κατεβλήθησαν σε χρόνους κρίσης και περικοπών με διετή και πλέον καθυστέρηση και έχουν παρακρατηθεί οι αναλογούντες φόροι.
  • Να υποβληθούν νέες τροποποιητικές-συμπληρωματικές δηλώσεις από τους υπόχρεους και να ακυρωθούν αυτές που παράνομα υποβλήθηκαν οίκοθεν από τις ΔΟΥ.
  Να γίνουν νέες εκκαθαρίσεις φόρων για όσες χρήσεις δεν έχει επέλθει παραγραφή και να μην υπολογιστούν πρόστιμα και προσαυξήσεις 60 μηνών, διότι απλούστατα για τα λάθη και τις παραλήψεις της Διοίκησης δεν ευθύνονται οι φορολογούμενοι-συνταξιούχοι πολίτες.

Ζητήσαμε επίσης,

 • Τα ίδια ως άνω θα πρέπει να ισχύουν και για όσους έχουν πληρώσει ή έχουν μπεί σε ρύθμιση.

 

 • Με την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας, να ενημερωθούν εγγράφως-νόμιμα όλοι οι δικαιούχοι, της σχετικής διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί, ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις και υπεραπασχόληση των υπηρεσιών.

 

Τότε ο κ. Βεσυρόπουλος τοποθετήθηκε θετικά στο θέμα μας, και μας είπε χαρακτηριστικά: <<μας απασχολεί από 24/12/2019 το θέμα>>.

Ζήτησε περιθώριο χρόνου μέχρι την Τετάρτη 18/2/2020, ώστε να διευθετηθεί το θέμα, και να μας ενημερώσει σχετικά.

 

Ο κ. Βεσυρόπουλος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία , στις 18/2/2020, με τον πρόεδρο του δικτύου κ. Χατζόπουλο, τον διαβεβαίωσε ότι θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες σχετική νομοθετική ρύθμιση, που θα διαγράφει πρόστιμα και προσαυξήσεις μετά από επανε-εκκαθάριση των επίμαχων δηλώσεων και επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής.

 

Μέχρι και σήμερα η μόνη νομοθετική ρύθμιση που έχει κατατεθεί είναι η παράταση του χρόνου πληρωμής από 28/2/2020 στις 29/5/2020.

 

Ζητάμε, από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών να φανεί συνεπής με τις ως άνω δεσμεύσεις της καθώς τα αιτήματά μας είναι δίκαια και προκειμένου οι συνταξιούχοι να μην ταλαιπωρηθούν αλλά και να μην επιβαρυνθούν οικονομικά προσφεύγοντας στα Διοικητικά Δικαστήρια.

 

 

 

                                                                                                                                                              ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                     Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ν.Χατζόπουλος                      Μουρίκη Πόπη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ