Σάββατο, 1 Οκτωβρίου, 2022
24.4 C
Athens

Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: Επιπλέον δουλειά με το «έτσι θέλω» στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης

Όσοι εργάζονται με μερική απασχόληση, θα γνωρίζουν στο εξής, ότι κινδυνεύουν να εξαναγκαστούν να δουλέψουν ακόμα και πέραν του ωραρίου τους. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη, υπάρχει στο νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα εργασιακά, που μόλις χθες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Όπως τονίζεται στο άρθρο 56 του νομοσχεδίου, υποχρεώνονται να παρέχουν πρόσθετη εργασία «πέραν της συμφωνημένης», αν παραστεί ανάγκη. Εάν συμφωνεί ο εργαζόμενος η πρόσθετη εργασία μπορεί να παρασχεθεί και σε ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο « σε σχέση με το συμφωνημένο ωράριο της ίδιας ημέρας. Όλα αυτά βέβαια πάντα με την επιφύλαξη της ημερήσιας ανάπαυσης.

Στην περίπτωση που παρασχεθεί εργασίας πέραν της συμφωνημένης, ο εργαζόμενος με όρους μερικής απασχόλησης, θα πρέπει να λάβει προσαύξηση 12% για κάθε επιπλέον ώρα εργασίας που θα προσφέρει. Αν πάντως η πρόσθετη εργασία ζητείται συνεχώς (λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο, τονίζει η σχετική διάταξη), τότε ο εργαζόμενος μπορεί να αρνηθεί την παροχή της. Βέβαια, σε μια τέτοια περίπτωση, η άρνηση του εργαζόμενου θα ήταν αντίθετη με την καλή πίστη, ορίζει η διάταξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ενδεχόμενη απόλυση… Πάντως, η πρόσθετη εργασία δεν μπορεί να υπερβαίνει, στο ανώτατο επίπεδο τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου ενός εργαζόμενου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ