Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου, 2024
12.1 C
Athens

Επιθεώρηση Εργασίας: Σωρεία παραβάσεων παρά την χρήση Ψηφιακής Κάρτας

Σταθερά στη δεύτερη θέση, με βάση τις παραβάσεις που εντοπίζονται, βρίσκεται η Ψηφιακή Κάρτα, όπως προκύπτει από τους ελέγχους που πραγματοποιεί η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας (ΑΑΕΕ). Τα στοιχεία στο επτάμηνο (Ιανουάριος – Ιούλιος) της τρέχουσας χρονιάς, δείχνουν ότι στο σκέλος των εργασιακών σχέσεων, επί συνόλου 7.024 παραβάσεων που εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν, οι 1.129 (ποσοστό 16,07%) αφορούσαν την χρήση του νέου μοντέλου καταγραφής σε πραγματικό χρόνο, του ωραρίου εργασίας. Μόνο οι παραβάσεις για τους πίνακες προσωπικού (2.007) ήταν περισσότερες την αντίστοιχη περίοδο. Ανάλογη εικόνα διαπιστώθηκε και τον Ιούλιο, μήνας όπου ξεκίνησε η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία, δύο από τους μεγαλύτερους κλάδους της Οικονομίας. Παρά το γεγονός ότι άτυπα, είχε δοθεί η εντολή στους Επιθεωρητές Εργασίας να αποφεύγουν την επιβολή προστίμων στους συγκεκριμένους κλάδους, για περιπτώσεις υπέρβασης ωραρίου, εντούτοις κατά το συγκεκριμένο μήνα, καταγράφηκαν συνολικά 1.079 παραβάσεις, από τις οποίες οι 194 (ποσοστό 17,97%) προήλθαν στο πεδίο της Ψηφιακής Κάρτας.

Η ανάλυση των στοιχείων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΑΑΕΕ,  δείχνει ότι σε πρώτη φάση, το ποσοστό παραβατικότητας που εντοπίζεται για τη συγκεκριμένη λειτουργίας του καινούργιου μοντέλου καταγραφής του ωραρίου, παγιώνεται κάτω από το 20%, σε σχέση με το σύνολο των παραβάσεων. Όμως εκτιμάται ότι πρέπει να «τρέξει» και άλλο η χρήση της Ψηφιακής Κάρτας για να παραχθούν ακόμα πιο ξεκάθαρα συμπεράσματα. Ασφαλώς και διαπιστώνεται ότι υπάρχει  μια μερίδα εργοδοτών που απλώς αδιαφορούν για την χρήση της, παρά τα πρόστιμα των 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο που επιβάλλονται. Όμως την ίδια στιγμή, διαπιστώνεται και μια δυσκολία ως προς την ομαλή ένταξη στη διαδικασία, από επιχειρήσεις που θέλουν να αποφύγουν να υποστούν κυρώσεις. Γι’ αυτό και εκτιμάται ότι θα μπορούν να εξαχθούν πιο ασφαλή συμπεράσματα το φθινόπωρο ή με το νέο έτος, όταν θα ενταχθεί στη διαδικασία και ο τουρισμός με τον επισιτισμό. Εκεί εξάλλου, παραδοσιακά η παραβατικότητα των επιχειρήσεων κινείται σε υψηλά επίπεδα και ο στόχος της χρήσης της Ψηφιακής Κάρτας είναι ο περιορισμός της. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό του υπουργείου Εργασίας, την 1η Σεπτεμβρίου ξεκινάει η πιλοτική εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας σε τουρισμό και επισιτισμό, συμπεριλαμβανομένων των ξενοδοχείων και ευρύτερα των τουριστικών καταλυμάτων. Ο στόχος είναι την 1η Ιανουαρίου του νέου έτους η διαδικασία να ξεκινήσει υπό κανονική μορφή και να επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες.

Σε ό,τι αφορά τα συνολικά στοιχεία από τους ελέγχους της ΑΑΕΕ, διαπιστώνεται ότι τον Ιούλιο και πάλι την πρωτοκαθεδρία στις παραβάσεις είχαν οι υπερβάσεις ωραρίου. Αθροιστικά, η αδήλωτη εργασία (82),  οι πίνακες προσωπικού (330), η υπέρβαση χρόνου εργασίας (28) και η Ψηφιακή Κάρτα (194), κατέγραψαν 634 παραβάσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 58,75% του συνόλου των 1.079 κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά το συγκεκριμένο μήνα, στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Κυρώσεις που απέφεραν 3.151.460 ευρώ ως πρόστιμα, από τα οποία τις πρώτες θέσεις κατείχαν ξανά η αδήλωτη εργασία (924.000 ευρώ), οι πίνακες προσωπικού (812.360 ευρώ), η υπέρβαση χρόνου εργασίας (42.000 ευρώ) και η Ψηφιακή Κάρτα (448.190 ευρώ). Συνολικά, μόνο για τις ανωτέρω παραβάσεις,  επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 2.226.550 ευρώ ή 70,65% του συνόλου.

Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στα στοιχεία επταμήνου. Την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου της τρέχουσας χρονιάς, για το πεδίο των εργασιακών σχέσεων, η αδήλωτη εργασία κατέγραψε 717 παραβάσεις, οι πίνακες προσωπικού 2.007, η υπέρβαση χρόνου εργασίας 170, ενώ 1.129 παραβάσεις αφορούσαν την Ψηφιακή Κάρτα. Άρα, σε σύνολο 7.024 παραβάσεων, μόνο για ζητήματα ωραρίου εργασίας, καταγράφηκαν 4.023, ή 57,27%. Αντίστοιχα,  ως προς τα πρόστιμα την ίδια χρονική περίοδο, για αδήλωτη εργασία επιβλήθηκαν 8.022.000 ευρώ, για πίνακες προσωπικού 4.818.660 ευρώ, για υπέρβαση χρόνου εργασίας 267.000 ευρώ και για Ψηφιακή Κάρτα 3.068.190 ευρώ. Άρα για παραβάσεις που σχετίζονται με το ωράριο απασχόλησης, τα πρόστιμα ανήλθαν σε 16.175.850 ευρώ. Με δεδομένο ότι στο επτάμηνο καταγράφηκαν πρόστιμα 22.325.251 ευρώ, διαπιστώνεται ότι το 72,45% αυτών, αφορούσε εργασιακά ζητήματα που σχετίζονται με το ωράριο εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση οι έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας είναι δειγματοληπτικοί, όμως παρουσιάζουν την «εικόνα» της αγοράς. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) που χρησιμοποιεί η ΑΑΕΕ, βοηθάει ώστε να παρέχονται οι κατάλληλες κατευθύνσεις προς τους Επιθεωρητές, για να γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι, άρα και πιο αποτελεσματικοί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ