Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.2 C
Athens

«Επέλαση» κορονοϊού στους χώρους εργασίας – Να αναγνωριστεί ως επαγγελματική ασθένεια

Ο κορονοϊός… επελαύνει στους χώρους εργασίας, με αποτέλεσμα καθημερινά ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να νοσούν και κάποιοι εξ αυτών να καταλήγουν…

Τα τεράστια προβλήματα υγιεινής και ασφάλεια στους χώρους εργασίας, εν μέσω πανδημίας, προσπαθεί να αναδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με ερώτηση στη Βουλή, που υπογράφουν 46 βουλευτές του κόμματος, ζητείται από την κυβέρνηση να αναγνωριστεί ο Covid19, ως επαγγελματική ασθένεια, έτσι ώστε να υπάρχει για τους εργαζόμενους ένα καλύτερο πλαίσιο ασφάλειας. Πρόκειται για πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει από την υπόλοιπη Ευρώπη, αφού ήδη από την αρχή της πανδημίας πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει σε αυτή την επιλογή.

Στην ερώτηση προς τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας τονίζεται ότι, τους τελευταίους 10 μήνες, η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται από τη νόσο COVID-19, με χιλιάδες νεκρούς, περιορισμό στην ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, αναστολή της κοινωνικής ζωής εξαιτίας της πανδημίας, ενώ παραμένει απροσδιόριστο πότε θα επανέλθει η κανονικότητα.

 

Παρόλες τις δυσμενείς συνθήκες, οι εργαζόμενοι, όσοι τουλάχιστον δεν έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας, εξακολουθούν να εργάζονται σκληρά, για να διατηρήσουν τη λειτουργία κρίσιμων υπηρεσιών και την ικανοποίηση των ζωτικών αναγκών της κοινωνίας, εκτιθέμενοι τόσο οι ίδιοι, όσο και οι οικογένειές τους στο θανατηφόρο ιό.

 

Μέχρι σήμερα, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τον COVID-19 μόνο ως κίνδυνο για την δημόσια υγεία και όχι ως παράγοντα επαγγελματικού κινδύνου, εξαιτίας του οποίου χάνουν τη ζωή τους εργαζόμενοι και εργαζόμενες, ενώ παράλληλα έχει  εργαλειοποιήσει την πανδημία για την καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων».

 

«Οι ελλιπείς έλεγχοι, η αδιαφορία των εργοδοτών για τις ελλείψεις σε μέτρα και μέσα προστασίας είναι παράγοντες που αυξάνουν τα κρούσματα COVID-19 στους χώρους δουλειάς και ήδη μεγάλος αριθμός εργαζομένων έχει νοσήσει ή έχει χάσει ακόμη και τη ζωή του», προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα των ανωτέρω, αποτελεί η επιβολή σκληρότερου lockdownσε περιοχές της Δυτικής Αττικής, στις οποίες στεγάζονται πολλές βιομηχανικές μονάδες, μόλις την περασμένη εβδομάδα, λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων».

 

Η Κουμουνδούρου διαπιστώνει ότι «ήδη, από την αρχή της πανδημίας, πολλές χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και χώρες εκτός αυτής, έχουν λάβει συγκεκριμένα μέτρα και προχώρησαν στην αναγνώριση του COVID-19 ως επαγγελματικής ασθένειας παρέχοντας ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους εργαζομένους.  Στη χώρα μας, μέχρι σήμερα, δεν καταγράφονται και δεν δημοσιοποιούνται επίσημα διαθέσιμα στοιχεία για αναφορά και καταγραφή περιστατικών COVID-19 στους χώρους εργασίας ούτε ως εργατικά ατυχήματα, ούτε ως επαγγελματικές ασθένειες, παρά το γεγονός ότι ήδη από τον Μάιο του 2020 υπάρχει σχετική πρόβλεψη από τη EUROSTAT.»

 

Εκτός από την πρόσφατη έκδοση του π.δ. 102 (ΦΕΚ 244/Α/7-12-2020) με το οποίο  συμπεριλήφθηκε ο ιός SARS-CoV-2 στον κατάλογο των κινδύνων που διατρέχουν οι εργαζόμενοι λόγω της έκθεσής τους σε βιολογικούς παράγοντες κινδύνου κατά την εργασία τους, δεν έχει αναγνωριστεί η νόσος Covid-19 ως επαγγελματική ασθένεια.

 

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητείται από την κυβέρνηση να αναγνωριστεί ο Covid-19

ως επαγγελματική ασθένεια. Επίσης, να δοθούν στη δημοσιότητα τα περιστατικά COVID-19 στους χώρους εργασίας που έχουν δηλωθεί στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (ανά κλάδο) και αφορούν είτε ατύχημα είτε ασθένεια που σχετίζεται με την εργασία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ