Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024
20.9 C
Athens

Εκτός αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ελέω «κόφτη» στις επιχειρήσεις

Περισσότερες από 50.000, αναμένεται να είναι οι επιχειρήσεις, που αποκλείονται εφεξής από τη διαδικασία αναστολών συμβάσεων. Αυτό σημαίνει ότι είναι δεκάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι, που εν μέσω πανδημίας, θα χάσουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ. Επίσης, σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλλουν κανονικά το μισθό των εργαζομένων, κατά το μήνα Μάρτιο. Πρόκειται για ένα μέτρο όμως, που μόλις λήξει η «προστατευτική περίοδος» που ορίζει ο νόμος, που ισούται με το χρονικό διάστημα της προγενέστερης επιλογής αναστολής σύμβασης, είναι πιθανό να ανοίξει τον «Ασκό του Αιόλου», αυξάνοντας ραγδαία την ανεργία…

Σε κάθε περίπτωση, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, αποφάσισαν για τον τρέχοντα μήνα να αφήσουν εκτός αποζημίωσης ειδικού σκοπού, όσες επιχειρήσεις έχουν θετικό κύκλο εργασιών κατά την περίοδο της πανδημίας (Απρίλιο 2020 – Δεκέμβριο 2020).

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες Τετάρτη 3 Μαρτίου, που ήταν θεωρητικά η πρώτη μέρα υποβολής των σχετικών αιτήσεων, παρατηρήθηκαν πολλά προβλήματα, κυρίως από λογιστήρια επιχειρήσεων που έμειναν εκτός διαδικασίας και έψαχναν να διαπιστώσουν τι συμβαίνει. Έτσι, αποφασίστηκε εσπευσμένα να μετατεθεί κατά μία ημέρα το χρονικό διάστημα υποβολής αιτήσεων που πλέον θα πραγματοποιηθούν 4-8 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η «επίμαχη» Κοινή Υπουργική Απόφαση αποκλείει για τον Μάρτιο από την διαδικασία αναστολών συμβάσεων, τις παλαιές επιχειρήσεις, που λειτουργούν πριν από το 2018,  υπόκεινται σε ΦΠΑ, δεν έχουν ανοίξει υποκατάστημα μετά τον Απρίλιο του 2019 και  παρουσιάζουν  αύξηση τζίρου το 2020 συγκριτικά με το 2019.

Πάντως, το μέτρο του «κόφτη» αφορά μόνο τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Αντίθετα, όσες επιχειρήσεις έχουν υποστεί αναστολή λειτουργίας, με εντολή δημόσιας αρχής, υποχρεώνονται από την ΚΥΑ να θέσουν σε αναστολή σύμβασης τους εργαζόμενούς τους.

Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο μέτρο, λαμβάνεται σε μια προσπάθεια να περιοριστεί, όσο αυτό είναι εφικτό, το κόστος για το Δημόσιο, από τη διαδικασία αναστολών συμβάσεων. Για το Μάρτιο, το κόστος υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 200 εκατ. ευρώ, μικρότερο κατά 50 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τον Φεβρουάριο και κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2021.

Το οικονομικό επιτελείο τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι θέλει να στηριχθούν μόνο όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη. Πάντως, η συγκεκριμένη ΚΥΑ, έρχεται σε συνέχεια ανάλογης απόφασης για την επιστρεπτέα προκαταβολή, σύμφωνα με την οποία έξι στις δέκα επιχειρήσεις έμειναν εκτός επιδότησης…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ