Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
15.2 C
Athens

Εκκρεμείς συντάξεις: 26.000 δίνει ο ΕΦΚΑ ενώ άλλες 16.000 οδεύουν προς απόρριψη – «Εξαφανισμένες» οι διεθνείς…

 Απέλπιδα προσπάθεια να στοιχειοθετήσει το αφήγημα ότι μηδενίζονται οι απονομές των συντάξεων, επιχειρεί ο ΕΦΚΑ. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα 26.000 αιτήσεις για κύρια σύνταξη, που παραμένουν σε εκκρεμότητα, από 31.000 που ήταν ένα μήνα νωρίτερα. Όμως, την ίδια στιγμή, έκαναν την εμφάνισή τους άλλες 16.000 αιτήσεις που χαρακτηρίζονται από τον Φορέα ως «ανελαστικές ή εν δυνάμει απορριπτικές και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις απονομής για μια σειρά από λόγους». Ως τέτοιοι είναι τυχόν οφειλές που δεν έχουν διευθετηθεί, ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες, μη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και απουσία ιατρικών γνωματεύσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι εκκρεμότητες αυτές θα παραμένουν «ανοιχτές» μέχρι να τακτοποιηθούν από τους ενδιαφερόμενους τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται, ανά περίπτωση. Άρα, για τον μήνα Σεπτέμβριο οι εκκρεμότητες ανέρχονται σε 42.000, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτές οι περίπου 27.000 διεθνείς συντάξεις, που έχουν «εξαφανιστεί» από τα επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, εδώ και μήνες…

Ακόμα και έτσι, φαίνεται ότι από τις 26.000 εκκρεμότητες που είναι ο «σκληρός πυρήνας», οι 8.890 αφορούν αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2021 και οι υπόλοιπες 17.000 είναι αιτήσεις που υποβλήθηκαν κατά το τρέχον έτος και μέχρι τον Ιούνιο, άρα κατέστησαν ληξιπρόθεσμες.

Στον ΕΦΚΑ πάντως, διαπιστώθηκε ότι ο Σεπτέμβριος ήταν μήνας ρεκόρ στις απονομές συντάξεων, καθώς αυτές ανήλθαν στις 29.000, σημαντικά αυξημένες από τις περίπου 20.000 που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο. Όμως, δεν διαπιστώθηκε σημαντική αποκλιμάκωση, ενδεικτικό του γεγονότος ότι όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της χρονιάς, τόσο αυξάνονται και οι νέες αιτήσεις που υποβάλλονται. Αυτός είναι και ο μεγάλος προβληματισμός του υπουργείου Εργασίας, καθώς μπορεί να έχουν μειωθεί οι εκκρεμότητες, όμως δεν έχουν εξαλειφθεί εντελώς, κάτι που μάλλον είναι πρακτικά πολύ δύσκολο να συμβεί. Άλλωστε, γι’ αυτό και έχει δοθεί η εντολή να ξεκινήσει η αποπληρωμή των επικουρικών συντάξεων, που επίσης βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 125.000 οι αιτήσεις για επικουρική σύνταξη που δεν έχουν απονεμηθεί, με τον νέο στόχο που τίθεται πια, να θέλει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τουλάχιστον τις μισές από αυτές, έως το τέλος του α’ τριμήνου του του νέου έτους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ