Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
24.8 C
Athens

Δώρο Χριστουγέννων: Εκμετάλλευση για χιλιάδες εργαζόμενους – Αυξήθηκαν οι καταγγελίες περί μη καταβολής

Ακόμα χειρότερη σε σχέση με πέρσι ήταν η φετινή κατάσταση στην αγορά εργασίας, αναφορικά με την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων. Οι καταγγελίες εργαζομένων περί μη χορήγησης του εν λόγω επιδόματος, αυξήθηκαν, αλλά και πάλι η παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας υπήρξε από… αναιμική έως ανύπαρκτη.

Μόνο η ΓΣΕΕ δέχτηκε περίπου 270 κλήσεις μέσα σε λίγες ώρες, γεγονός που δείχνει ανάγλυφα, πόσο έντονο είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι…

Η εκτίμηση αρμόδιων συνδικαλιστικών στελεχών είναι ότι η φέτος, παρατηρήθηκε αύξηση τουλάχιστον κατά 50% στα παράπονα και στις καταγγελίες για κρούσματα αυθαιρεσίας σε βάρος των εργαζομένων, με «φόντο» το δώρο Χριστουγέννων.

Λίγο-πολύ η Πολιτεία θα έπρεπε να είναι προετοιμασμένη για κάτι τέτοιο και να έχει έτοιμη την αντίδρασή τους, πράγμα που δεν συνέβη. Πάρα πολλές επιχειρήσεις, αλλά και ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας, όλο το προηγούμενο διάστημα, τόνιζαν προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι από πολύ δύσκολο, έως αδύνατο να ανταπεξέλθουν σε αυτή την υποχρέωση, ειδικά φέτος. Ο λόγος είναι ο προφανής: Η πανδημία και το παρατεταμένο lockdown, που είχαν ως συνέπεια να εξαλειφθεί ή ακόμα χειρότερα, να μηδενιστεί ο τζίρος για χιλιάδες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα.

Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν μικρές κυρίως, επιχειρήσεις, όπως είναι οι φούρνοι, τα ανθοπωλεία, τα κομμωτήρια, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα ζαχαροπλαστεία και τα εμπορικά καταστήματα. Δεν έλειψαν όμως και φέτος οι καταγγελίες για πιο μεγάλες επιχειρήσεις, που ασχολούνται με τον τομέα του καθαρισμού, εταιρίες security, μέχρι και πολυκαταστήματα!

Εντύπωση προκάλεσε επίσης το γεγονός ότι φέτος ανήλθαν στις 150 οι καταγγελίες που είχαν υποβληθεί τις πρώτες ώρες της ολοκλήρωσης της διαδικασίας καταβολής του δώρου, για περιπτώσεις εργοδοτών που ενώ κατέβαλλαν το επίδομα, στη συνέχεια ζήτησαν από τους εργαζόμενους πίσω τα χρήματα…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ