Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024
26.7 C
Athens

Δεξιότητες ΔΥΠΑ: 7 προγράμματα για 131.500 ωφελούμενους

Με επτά διαφορετικά προγράμματα, που θα ενεργοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η ΔΥΠΑ στοχεύει στην προώθηση των δεξιοτήτων και της επανακατάρτισης σε έως 131.500 εργαζόμενους και ανέργους.

Στο Συνέδριο που διοργανώθηκε χθες στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο «Η Ενδυνάμωση της Ελλάδας με Δεξιότητες για ένα Βιώσιμο Μέλλον», τονίστηκε η ανάγκη για δια βίου μάθηση, για περαιτέρω στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, για βελτίωση δεξιοτήτων, ως μοντέλο περαιτέρω ανάπτυξης συνολικά της οικονομίας. Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης, που είναι και Εθνικός Συντονιστής Δεξιοτήτων, έκανε ειδική αναφορά, στις παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος, το 2025, να έχουν ολοκληρώσει κατάρτιση ή επανακατάρτιση, έως 500.000 εργαζόμενοι και άνεργοι πανελλαδικά. Ήδη στον ενάμιση χρόνο που λειτουργούν αντίστοιχα, προγράμματα έχουν προκύψει 225.000 ωφελούμενοι. Εάν σε αυτούς προστεθούν και οι 36.047 ωφελούμενοι μέσω αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έλαβαν μεγάλες επιχειρήσεις, τότε υπερβαίνουν τις 260.000 οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι που έχουν καταρτιστεί σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες.

Σε ό,τι αφορά τα επτά νέα προγράμματα, αυτά είναι τα εξής:

  • Green Skills για 50.000 ανέργους και εργαζόμενους (Hybrid). Είναι το πρώτο πρόγραμμα που αναμένεται να εκκινήσει έως το τέλος του τρέχοντος μήνα.
  • Digital & Green Certificates για000 ανέργους (On Line). Για πρώτη φορά δημιουργείται ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα.
  • Κατάρτιση σε Πανεπιστήμια για 25.000 ανέργους & εργαζόμενους (On Line)
  • Al training για 10.000 ανέργους & εργαζόμενους (Hybrid). Πρόγραμμα για εξειδίκευση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
  • Επαγγελματική κατάρτιση οδηγών για 10.000 ανέργους (In – Person).
  • Κατάρτιση προσωπικού ασφαλείας για 5.500 ανέργους (Online)
  • Advance Digital Skills με τοποθέτηση στην εργασία για 1.000 ανέργους (Hybrid)

Ο κ. Πρωτοψάλτης επισήμανε ότι υπήρξαν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις στο πεδίο των δεξιοτήτων και τώρα, προχωράει η πιο δυναμική επέκτασή τους. Ως τέτοιες ανέφερε τη δημιουργία του Εθνικού Συμβουλίου Δεξιοτήτων Εργατικού Δυναμικού, την στρατηγική που καθορίστηκε για την αναβάθμιση αυτών των δεξιοτήτων και την πιο δυναμική στήριξη του Μηχανισμού για την διάγνωση αναγκών στην αγορά εργασίας. Στα επόμενα βήματα που έχουν προγραμματιστεί συγκαταλέγεται η ψηφιακή πύλη δεξιοτήτων (skills.gov.gr), ο ατομικός λογαριασμός δεξιοτήτων και το εθνικό μητρώο επιλέξιμων παρόχων κατάρτισης. Θα προκύψει έτσι ένα πλαίσιο αξιολόγησης και λογοδοσίας των παρόχων κατάρτισης, για να μπορεί να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων που συμμετέχουν. Θα διαπιστώνεται δηλαδή το ποσοστό των ανέργων που βρήκαν εργασία, μετά την ολοκλήρωση κάποιου προγράμματος κατάρτισης, αλλά και το ποσοστό ικανοποίησης καταρτιζόμενων και επιχειρήσεων. Παράλληλα θα υπάρξει και πιστοποίηση από big tech companies.

Από την έως τώρα συμμετοχή σε αντίστοιχα προγράμματα, τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΔΥΠΑ,  δείχνουν ότι το 69% των συμμετεχόντων επέλεξε ειδικότητες που σχετίζονται με τις ψηφιακές δεξιότητες και το υπόλοιπο 31% με τις πράσινες. Το 68% ήταν γυναίκες, ενώ δόθηκε έμφαση και στην αποκέντρωση των προγραμμάτων, με το 58% εξ αυτών να πραγματοποιείται εκτός Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, σε μορφωτικό επίπεδο, οι μισοί από τους συμμετέχοντες (50%) ήταν δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και το 42% ήταν τριτοβάθμιας.

Ειδική αναφορά έγινε στη διάρκεια του συνεδρίου στις εταιρίες – κολοσσούς που έχουν συνδράμει έως τώρα σε αυτή την προσπάθεια (Microsoft, CISCO, coursera, Google, aws, HUAWEI), με 36.047 ωφελούμενους σε προγράμματα που κάλυψαν το πεδίο των δεξιοτήτων.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, οποίος σημείωσε ότι «μετά από πολλές δεκαετίες στην Ευρώπη, δεν έχουμε ανθρώπους που κυνηγάνε θέσεις εργασίας, αλλά θέσεις εργασίας που κυνηγάνε να βρούνε ανθρώπους». Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε «ενδημικό φαινόμενο» το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς εντοπίζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ανεξάρτητα εάν βρίσκονται στο βορά ή στο νότο. Πρόσθεσε δε ότι η ΕΕ ανταγωνίζεται στον πεδίο της εύρεσης ταλέντων, χώρες όπως είναι οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Γι’ αυτό το λόγο, για πρώτη φορά διατίθενται για κατάρτιση στην Ευρώπη, πόροι ύψους 65 δισ. ευρώ, από τους οποίους τα 5 δισ. ευρώ αφορούν την Ελλάδα. Ο κ. Σχοινάς χαρακτήρισε τις δεξιότητες «βασικό διακύβευμα επόμενης πενταετίας.  Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα κάνουν τη διαφορά εκεί που τους έχουμε ανάγκη. Μια Ευρώπη πρακτική, των λύσεων, όχι των κρίσεων.»

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, συμπλήρωσε ότι «πρέπει  να προσαρμοζόμαστε για να κρατάμε το γνωστικό μας επίπεδο, σε αυτό που απαιτεί η αγορά. Έχουμε να κάνουμε με μια ριζικά διαφορετική αγορά εργασίας, που όμως δεν πρέπει να μας φοβίζει. Τεχνολογικές αλλαγές και επαναστάσεις προέκυψαν τους τελευταίους δύο αιώνες. Δεν χάνονται θέσεις εργασίας,  αλλά μετασχηματίζονται».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης, οι Υπουργοί Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ