Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
31 C
Athens

Δεν βρίσκουν εργαζόμενους οι επιχειρήσεις! Ψηφιακή πλατφόρμα Jobmatch από τη ΔΥΠΑ

Καλύτερη σύζευξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, επιδιώκει να πετύχει η ΔΥΠΑ, ώστε να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που υπάρχουν σε τουρισμό και εστίαση, μέσω της ενεργοποίησης της ηλεκτρονικής πλατφόρμας JOBmatch. Ανάλογη πρωτοβουλία όμως προτίθεται να πάρει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), δημιουργώντας ξεχωριστή πλατφόρμα που θα απευθύνεται σε πολίτες τρίτων χωρών που θέλουν να εργαστούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση, η διαδικασία θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, που επίσης έχουν πρόβλημα κάλυψης των θέσεων εργασίας που έχουν προκύψει.

Αναφορικά με τη ΔΥΠΑ, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να αξιοποιηθεί η χρήση κινητού τηλεφώνου και με πρακτικό τρόπο να οδηγήσει ανέργους, που βρίσκονται σε αναζήτηση εργασίας, να πιάσουν δουλειά, σε επιχειρήσεις που επίσης έχουν κενές θέσεις απασχόλησης που θέλουν να καλύψουν. Η συγκεκριμένη πιλοτική εφαρμογή, σύμφωνα με πηγές της ΔΥΠΑ, θα αξιολογηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και από την ανταπόκριση που θα υπάρξει, θα εξαρτηθεί εάν θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, που επίσης έχουν διαπιστωθεί πολλές κενές θέσεις εργασίας, με δυσκολία κάλυψής τους από την πλευρά των επιχειρήσεων (πχ κατασκευές, μεταποίηση, πληροφορική, ενέργεια).

Η χρήση του καινοτόμου ψηφιακού εργαλείου της ΔΥΠA είναι πολύ απλή:

Οι επιχειρήσεις δημιουργούν δωρεάν στην πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr το προφίλ τους και «αναζητούν υπάλληλο» άμεσα, από τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν, επιλέγοντας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως ενδεικτικά:

  • Ειδικότητα
  • Επιλογή τύπου εργασίας (μόνιμη, εποχική, άλλη)
  • Ημερομηνία έναρξης εργασίας
  • Εύρος μισθού

Αντίστοιχα, όσοι αναζητούν εργασία σε επιχειρήσεις τουρισμού-εστίασης μπορούν να «κατεβάσουν» την εφαρμογή JOBmatch, που είναι διαθέσιμη σε Android (Google Play Store) και IOS (Apple App Store), να δημιουργήσουν προφίλ και να διαμορφώσουν τις επιλογές τους με τη χρήση φίλτρων, όπως ενδεικτικά:

  • Επαγγέλματα που τους ενδιαφέρουν
  • Ωράριο
  • Περιοχή
  • Εύρος μισθού
  • Ημερομηνία διαθεσιμότητας

Η πλατφόρμα JOBmatch.dypa.gov.gr παρέχει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να δουν άμεσα ποιοι υποψήφιοι εργαζόμενοι ταιριάζουν στην αναζήτησή τους, ώστε να τους επιλέξουν και στη συνέχεια να προτείνουν ημέρα και ώρα συνέντευξης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΔΥΠΑ εκτιμά, πως με τον τρόπο αυτό η διαδικασία εύρεσης υπάλληλου, μπορεί πλέον να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από πέντε λεπτά!

Παράλληλα, κάθε υποψήφιος ενημερώνεται άμεσα από την εφαρμογή JOBmatch μόλις μία επιχείρηση τον επιλέξει για συνέντευξη και έχει την επιλογή αποδοχής ή απόρριψης της πρόσκλησης. Σε περίπτωση αποδοχής, η επιχείρηση βλέπει τα στοιχεία του και επικοινωνεί μαζί του για την πραγματοποίηση της συνέντευξης. Επίσης, οι υποψήφιοι έχουν τη δυνατότητα να ανανεώνουν τα φίλτρα αναζήτησης όσο συχνά επιθυμούν, διαμορφώνοντας το προφίλ τους ανάλογα με τη διαθεσιμότητά τους και τις επιλογές τους.

Τα στοιχεία που ζητάει η ΔΥΠΑ από τους υποψήφιους εργαζόμενους, στόχο έχουν να βοηθήσουν την επιχείρηση για να προχωρήσει τη διαδικασία της πρόσληψης, εφόσον επιλεχθούν (πχ ΑΦΜ, ΑΜΚΑ). Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι εντάσσονται σε συγκεκριμένο αλγόριθμο και στο εξής θα εμφανίζονται πιο συχνά σε επιχειρήσεις που θα ψάχνουν υποψήφιους εργαζόμενους με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Η πλατφόρμα JOBmatch δημιουργήθηκε, ακριβώς επειδή διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλά κενά, στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης και κρίθηκε σκόπιμο να βρεθεί ένας τρόπος για να καλυφθούν άμεσα, λόγω της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου. Ταυτόχρονα, στοχεύει να αντιμετωπίσει τυχόν προβλήματα γεωγραφικών περιορισμών που υπάρχουν στη σύζευξη επιχειρήσεων και υποψηφίων.

Σύμφωνα με το διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, «το JOBmatch φέρνει, κυριολεκτικά, στα χέρια των ανέργων, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων τη δυνατότητα να συνδέονται σε πραγματικό χρόνο και να αποφασίζουν χωρίς καμία διαμεσολάβηση, σε λίγα μόνο λεπτά, αν θα προχωρήσουν σε συνέντευξη εργασίας».

ΣΒΕ

Υπάρχει όμως και μια δεύτερη πλατφόρμα που πρόκειται να δημιουργηθεί με ανάλογη στόχευση. Η σχετική πρωτοβουλία έχει αναληφθεί από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και θα επικεντρώνεται στην εύρεση εργαζομένων από τρίτες χώρες. Η εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα πρόκειται να λειτουργήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν στην ελληνική βιομηχανία. Όπως έχει δηλώσει σχετικά η πρόεδρος του Συνδέσμου, Λουκία Σαράντη, η πλατφόρμα που ετοιμάζεται «θα είναι αντίστοιχη του μοντέλου που έχει αναπτυχθεί για τους εργάτες γης». Ουσιαστικά θα είναι ένας «ψηφιακός μηχανισμός που θα λειτουργεί ως σημείο συνάντησης της προσφοράς με τη ζήτηση και θα διασφαλίζει τη νομιμότητα όλων των διαδικασιών».

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ΣΒΕ χαρακτηρίζει ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική βιομηχανία, την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Ένα πρόβλημα που αφορά ιδιαίτερα την Περιφέρεια, λόγω δημογραφικού, ενώ επεκτείνεται σε όλο το εύρος των θέσεων και των ειδικοτήτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ